Objevit novou jeskyni? To je jako vstoupit na novou planetu, říká Marek Audy, předseda České speleologické společnosti

31. leden 2019

V lednu před 50 lety si čeští speleologové na konto připsali obrovský úspěch. Objevili totiž Amatérskou jeskyni – nejdelší jeskynní komplex na našem území. A nešlo prý jen o šťastnou náhodu. „V posledních 300 letech udávali čeští speleologové trendy pro celý svět,“ upozorňuje v rozhovoru s Lucií Výbornou Marek Audy, předseda České speleologické společnosti.

Objevit jeskyni, to je jako vstoupit na novou planetu, říká Marek Audy. A ví, o čem mluví. On sám objevil několik významných jeskyní na stolových horách ve Venezuele. „Člověk vstupuje do podzemí, o kterém neví vůbec nic. A jeskyně není mrtvé prostředí, žije tam spousta živočichů. Je to nesmírně zajímavé,“ říká.

O jeskyně se začínají zajímat i vesmírné agentury. Výsledky zkoumání se snaží aplikovat na to, že by podobné prostředí mohlo být i na Marsu.
Marek Audy

Ve chvíli, kdy vstupujete do jeskyně – navíc do takové, která dosud není probádaná – tak je rozhodně namístě strach. Protože ve chvíli, kdy se strach vytratí, jde podle slov Marka Audyho „o krk“. „Nebezpečím v jeskyních může být voda. Například v Amatérské jeskyni stála povodeň život první dva největší objevitele této jeskyně,“ připomíná. 

Strach je potřeba, aby měl člověk v jeskyni pud sebezáchovy, říká speleolog Roman Šebela

Speleolog a jeskyňář Roman Šebela

Roman Šebela je náčelníkem Speleologické záchranářské služby České speleologické společnosti, který při záchraně, ať už ostatních jeskyňářů nebo civilistů, bojuje s těžko dostupnými prostory – tmou, vlhkem a zimou. Jak často musí v Moravském krasu on a jeho kolegové řešit nebezpečné situace?

K tomu, aby člověk mohl být dobrým jeskyňářem, tak podle Marka Audyho potřebuje obrovskou životní zkušenost. Přirovnává to třeba k horolezcům, když říká: „Člověk musí mít sebereflexi a osobní zkušenost, aby se dokázal otočit před vrcholem. Dobrý horolezec je ten, který se dovede otočit a přežije, ne ten, který dobude vrchol, ale už se nevrátí.“

Kompas, helma a nepromokavé oblečení

Základní pomůckou každého speleologa je kompas, potápěči pak s sebou mají i vodicí šňůru, které se za žádnou věc nesmí pustit. „Nejkrásnější ale je se v jeskyni ztratit,“ usmívá se Marek Audy. „Mimochodem, speleologická záchranná služba je jednou z nejlepších v Evropě i na světě. Pokud budete mít nehodu v jeskyni, stačí volat 112.“

Při vstupu do jeskyně patří mezi základní vybavení helma, světlo a nepromokané, teplé oblečení. Průměrné teploty například v Amatérské jeskyni se pohybují kolem 7 až 8 °C, celý komplex má na 40 kilometrů. „Mimochodem, nakonec zjistíte, že dole je tepleji než u vstupu,“ usmívá se Marek Audy.

O svých jeskyňářských dobrodružstvích napsal Marek Audy řadu knih: například Domino – hra v podkroví ztraceného světa nebo Brány do ztraceného světa.

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio