Strach je potřeba, aby měl člověk v jeskyni pud sebezáchovy, říká speleolog Roman Šebela

23. listopad 2018

Roman Šebela je náčelníkem Speleologické záchranářské služby České speleologické společnosti, který při záchraně, ať už ostatních jeskyňářů nebo civilistů, bojuje s těžko dostupnými prostory – tmou, vlhkem a zimou. Jak často musí v Moravském krasu on a jeho kolegové řešit nebezpečné situace?

O své práci tvrdí, že to vlastně není práce, ale spíše koníček, speleologii se věnuje od svých 16 let. „Jako kluci jsme lezli do jeskyní Rudického propadání, což bylo pochopitelně zakázané. Jeskyňáři nás chytli a pohrozili nám – buď na nás budou žalovat ve škole, nebo se staneme jeskyňáři.“ Tak popisuje Roman Šebela historku, díky které je dnes tím, čím je.

Speleolog a jeskyňář Roman Šebela

Roman Šebela pochází z Rudice na Blanensku, kde je zároveň i starostou obce. „Moravský kras je největší krasová oblast v České republice, má řádově 100 km2 vápencového masivu, je tam přes 1 100 objevených jeskyní,“ popisuje svůj rodný kraj Šebela a dodává: „Tím pádem tam je nejvíce jeskyňářů a nejvíce nehod.“

Nejdelší jeskyně, konkrétně Amatérská jeskyně, měří přes 40 km a průměrné teploty se v jeskyních pohybují okolo 7-8 °C. Proto je dobré nepodcenit při vstupu do jeskyně přípravu – helma, světlo, nepromokavé oblečení jsou základem.

Jaký je rozdíl mezi jeskyněmi v Moravském krasu a v Číně nebo třeba na Yukatánu? A jaký objev se podařil české speleologické výpravě v Číně? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.