Jeroným Tejc: Tři roky jsem se snažil o změnu politiky ČSSD. Myslím, že to stačilo

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc odchází z politiky. Nesouhlasí s vedením sociální demokracie a v podzimních parlamentních volbách nebude kandidovat. Míří do soukromé sféry, chce pracovat jako právník. A jak sám ve Dvaceti minutách Radiožurnálu říká, s nikým ze strany svůj krok nekonzultoval, pouze se svými nejbližšími – jde o jeho vlastní rozhodnutí.

„Možná jsem Bohuslavu Sobotkovi, Milanu Chovancovi a dalším udělal radost, mají stranu pro sebe, nebudou mít nikoho, kdo by jim říkal, že něco dělají špatně. Na nich bude i odpovědnost za výsledek v příštích volbách,“ vysvětluje Tejc s tím, že tři roky se snažil o změnu politiky ČSSD.

Čtěte také

„Kandidoval jsem na minulém sjezdu, na tomto sjezdu, a myslím, že to stačilo, nemám důvod se komukoliv vnucovat,“ dodává. Pokud nemůže v pozici poslance dělat věci na sto procent, pokud se nemůže ztotožnit se všemi návrhy, o kterých se hlasuje, tak je podle něj lepší, aby přenechal místo někomu jinému. „Každý jsme nahraditelný,“ říká.


Nebudu neustále nabízet služby, přesvědčovat, že vyvedu ČSSD z krize, teď se o to bude muset snažit někdo jiný. JERONÝM TEJC

Upozorňuje také, že za volební kampaň není odpovědný a nebude přes média vzkazovat, co si o ní myslí. „Pokud nechceme být menší stranou ve vládě, musíme se snažit volby vyhrát. Těmi kroky, které jsme zatím učinili, jsme nahráli k vítězství Andreji Babišovi,“ nastiňuje.

K tomu, aby sociální demokracie nebyla slabším partnerem, není podle něj potřeba říkat, s kým „ne“ do koalice, ale učinit vše pro to, aby ČSSD porazila hnutí ANO. „Kolegové po sjezdu mají všechny karty v rukou, mají absolutní vliv na to, co se děje v sociální demokracii a možnost ukázat, co umí,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.