Jen čtvrtina Čechů chodí na pravidelné preventivní prohlídky. Stát má v plánu uzákonit nižší pojistné pro svědomité pacienty

11. září 2019

Kdy jste byli naposledy na pravidelné preventivní prohlídce? Jen zhruba 25 % Čechů chodí na pravidelné prohlídky k praktickému lékaři. V zahraničí je to přitom podle ministerstva zdravotnictví až 80 % populace. Stát chce proto uzákonit, aby svědomití pacienti platili nižší pojisté. Mohlo by to podle ministerstva zvýšit zájem o prevenci a ušetřit peníze za často nákladnou léčbu nemocí, kterým se dá předcházet.

Češi pravidelné preventivní prohlídky zanedbávají, jenže podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) je právě prevence zásadní. Proto zvažuje odměnit pacienty, kteří pravidelné prohlídky dodržují, nižším pojistným. To by mohlo systému ušetřit peníze vynakládané na léčbu. O kolik přesně by ale šlo, nelze zatím vyčíslit. Navíc by se ušetřené peníze projevily až za delší dobu.

Čtěte také

Motivace pro pacienty

Každý Čech by měl na preventivní prohlídku ke svému praktikovi zajít jednou za dva roky. Dodržovali by to čeští pacienti více v případě, že by měli následně nižší pojistné? Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky by to mohlo být řešení. „Mohlo by to znamenat motivaci, která by přesvědčila pacienty, aby se preventivních programů účastnili.“

Další možností je opatření, kdy člověk, který prevenci odmítá, částečně ponese náklady na svou léčbu v případě, kdy by se u něj vyvinulo chronické onemocnění, kterému by se dalo předejít právě preventivní prohlídkou. S tím ale příliš Petr Šonka nesouhlasí: „V tomto případě věřím spíš na pozitivní motivaci… Je potřeba lidi bonifikovat za chování, které je v pořádku a žádoucí.“

O svoje zdraví se musíme starat sami

Lékaři by podle Šonky rozhodně neměli posílat lidem pozvánky na preventivní vyšetření. „Každý pacient je zodpovědný za své zdraví a není rolí lékaře, aby pacientovi dělal drába a honil ho na preventivní prohlídky. To je věc každého pacienta a role zdravotních pojišťoven,“ vysvětluje.

Čtěte také

V zahraničí chodí na preventivní prohlídky až 80 % lidí, což částečně může být dáno lepší osvětou a také tím, že tam jsou lidé zvyklí se o své zdraví více starat. Petr Šonka si myslí, že je tomu tak i proto, že to má třeba i ekonomické důsledky, které jsou v zahraničí citelnější než u nás.

Hrozí přeplněné čekárny?

Oponenti nového opatření namítají, že lékaři budou vinou preventivních prohlídek ještě víc zavaleni pacienty než nyní. „Práce navíc to bude, nemyslím si ale, že ta změna je realizovatelná v horizontu měsíců nebo blízkých roků,“ ubezpečuje Šonka.

Lékaři se tak na novinku, kterou chce ministerstvo zavést do věcného zákona o zdravotních pojišťovnách,  budou moci připravit s předstihem.

autoři: Jiří Chum , kpk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.