Jednání Merkelové, Hollanda a Putina o Ukrajině skončilo s nejasným výsledkem

6. únor 2015

Více než pět hodin jednali v Moskvě Angela Merkelová, François Hollande a Vladimir Putin o urovnání ukrajinského konfliktu. Výsledky schůzky německé kancléřky a prezidentů Francie a Ruska ale příliš jasné nejsou. Debata bude pokračovat telefonicky v neděli, tentokrát i za účasti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Angela Merkelová, François Hollande a Vladimir Putin jednali německy a jen mezi šesti očima, bez delegací.

Spolková kancléřka a francouzský prezident před půlnocí odjeli z Kremlu na letiště bez jakéhokoli prohlášení.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov pouze uvedl, že debata byla obsažná a konstruktivní. Stejně ji zhodnotily i francouzské diplomatické zdroje.

Mluvčí Kremlu také oznámil, že jednání budou pokračovat v neděli po telefonu v takzvaném normandském formátu, tedy i za účasti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

„Na základě návrhu prezidenta Francie a německé kancléřky se bude dál pracovat na možnosti vypracování společného dokumentu. Ten by měl prosadit příměří podle mírových ujednání z Minsku.“

Dokument by podle Peskova měl obsahovat návrhy Ukrajiny i podněty od ruského prezidenta Vladimira Putina. Text by pak měly dostat ke schválení všechny strany východoukrajinského konfliktu.

autoři: mdo , Olga Kořánková
Spustit audio