Je zdravější kohoutková, nebo balená voda? „Nakupování zásob vody je úsměvné,“ myslí si odborník

30. duben 2020
Podcast Budoucnost R

Která voda je zdravější – ta z kohoutku, nebo balená minerální voda? Švýcarský vědec Matthias Mend má jasno. „V mnoha zemích jsou pravidla pro vodu z kohoutku mnohem přísnější než pro minerální a balenou vodu,“ upozorňuje. Obzvlášť v současné situaci související se šířením nového koronaviru je ale situace o něco komplikovanější…

Během pandemie se mnoho zařízení, jako jsou školy, sportoviště nebo stadiony, na delší dobu uzavřelo. A to způsobuje komplikace, na které nejsme v běžné době zcela zvyklí, upozorňuje Matthias Mend v Budoucnosti R. 

Matthias Mend, švýcarský vědec, který se zaměřuje na zkoumání kvality a vlastností vody

„Voda, která neteče tak jako v přírodě v potoce, ztrácí svoji kvalitu. Pokud teče jen pomalu, kvalita se zhoršuje, ale nejhorší je, pokud stojí. Nakonec se nedá ani pít. A to je problém, který tu může v budoucnu nastat. Protože nikdo neví, jak dlouho tato situace bude trvat a kdy budeme moct začít znovu normálně žít,“ upozorňuje.

V kohoutkové vodě se totiž množí bakterie legionella – tedy v případě, že vodu nepouštíte dostatečně často. „Každý rok umírá kvůli těmto bakteriím ve vodě spousta lidí v nemocnicích, domovech pro seniory a podobně,“ připomíná Matthias Mend málo známý fakt.

Řešení? Provozovatelé by měli v objektech, které spravují, každý den pustit vodu alespoň na pět až deset minut, a to především v případě, že je zrovna  budova dlouhodobě uzavřená. Voda se pak v trubkách vymění a bakterie nebudou mít šanci se množit.

Jak podcast odebírat v mobilní aplikaci mujRozhlas?

  • Zobrazte si v aplikaci podcasty
  • Klikněte na Budoucnost R
  • V pravém horním rohu nad obrázkem byste měli vidět tři tečky
  • Klikněte na tečky a z nabídky vyberte Přidat pořad do mujPlaylist
  • Budoucnost R pak už vždycky najdete – stačí na liště kliknout na ♥mujPlaylist

Balená voda? Kupovat ji není moudré

Současná situace související s pandemií koronaviru ale ukázala ještě jednu věc: z balené vody se stala téměř vzácná komodita. Podle odborníka přitom nic nenasvědčuje tomu, že by balená voda byla kvalitnější než ta kohoutková. Naopak.

Balenou vodu kupujeme, protože to dělají všichni. Děláme spoustu hloupých věcí jen proto, že je dělají všichni ostatní. 
Matthias Mend

„Je to úsměvné. Když jsem vyrůstal, bylo naprosto běžné pít vodu z vodovodu. První vodu v lahvi jsem viděl, až když mi bylo 17,“ vzpomíná Matthias Mend, autor knihy Moje voda, můj život – mezi mýtem a molekulou, která má v nejbližších týdnech vyjít také v českém překladu.

Čtěte také

„Kvalita vody se od té doby samozřejmě změnila, v některých oblastech je v ní hodně chlóru a chutná jinak. Chlór je přitom pro naše buňky něco jako jed a poměrně silný. Ale třeba v Evropě je na většině míst voda z vodovodu kvalitnější než balená voda,“ zdůrazňuje.

Důvod je podle něj jasný. „Voda v lahvi je stále jen stojatá voda. Možná ji naplnili před měsícem, možná před rokem. Než se dostala do obchodu, byla v teple, v zimě, pak zase v teple, v zimě… několikrát dokola. Možná byla dokonce někde na slunci. Ze studií víme, že chemické částice z plastových lahví můžou ve vašem těle nadělat spoustu špatného.“

Jak funguje zařízení VortexPower Spring, které si nechal patentovat a které by mělo zaručit kvalitu kohoutkové vody, ať jste kdekoliv na světě? Jak pěstování avokáda ovlivňuje celosvětové zásoby vody? A co můžeme udělat už nyní pro to, aby voda z přírody přestala mizet? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související