Je „smažák“ česká zhůvěřilost? Smaženou fetu dostanete v celém Řecku, připomíná Pavel Maurer

7. únor 2016
Glosa Pavla Maurera

Znáte skutečnou českou specialitu? Pokud vás napadají knedlíky, palačinky nebo řízek, máte smůlu. Na tyhle dobroty mají zálusk i jiné národy.

V roce 2007 jsem napsal několika českým kuchařů, jestli mi můžou říci, co pro ně znamená typická česká kuchyně. Ptal jsem se tehdy pana Štifta, Šusty, Šubrta, Šaška, Sapíka a Davida, Krále, Vladaře i Raditche. Ale i jiných zkušených kulinářů, třeba pana Poštulky, Hlinky, Zukala, Markuzziho či Dvořáka, Pastyříka i paní Michopulu.

Jsme opravdu stále ta zpropadená „knedlíková“ země? Vládnou u nás skutečně jen buchty s bůčkem a tlačenka s cibulí? Myslím, že se naše společnost přece je trochu kulinárně vyvinula.

Už je to skoro 10 let, co jsem tuhle záludnou otázku položil, ale výsledky můžou být zajímavé i dnes. Mezi často zmiňovanými typickými pokrmy pro naši zemi byla bramborová polévka s houbami, kulajda či kyselo. Samozřejmě také mnozí uvedli vepřovou s knedlíkem a zelím, moravského vrabce s dušeným špenátem a chlupatým knedlíkem.

Čtěte také

Shodli jsme se na tom, že to nejsou rozhodně jen a pouze česká jídla, ale že spíš patří do teritoria bývalé monarchie.

Dotazování též připomněli vdolky, povidlové buchty, škubánky sypané mákem, knedlíky plněné jahodami nebo borůvkami s tvarohem či jogurtem. Kdo je vlastně začal vařit první? A co třeba staročeský kuba? Smažený kapr? Jsou to opravdu naše speciality? A co hojné používání lesních hub? I to je v Evropě normální.

Pak jsou tu odbornou veřejnosti mnohdy zmiňované jedinečnosti jako svíčková na smetaně nebo proslulý i proklínaný smažený sýr s tatarskou omáčkou. To je prý česká zhůvěřilost! Já na tuto kritiku odpovídám se slovy, že obalovanou smaženou fetu dostanete v celém Řecku.

knedlíky, knedlík

Maďaři si zase myslí, že palacintas, česky palačinky, jsou jen jejich. Bavoři mají „patent“ na knedlíky a Rakušané se léta hádají s Italy o řízek.

Měli bychom se v tichu smířit s tím, že světovou gastronomii neobohatíme takovými vynálezy jako jsou špagety, pizza, rizoto, hamburger nebo sushi. Měli bychom být rádi, že domácí kuchyni dokáže občas někdo správně připravit, použije čerstvé a sezónní suroviny a nehraje si přitom na světového šéfkuchaře.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio