Jaroslav Kmenta

3. prosinec 2008

Ve středu se v rámci Dopoledního Radiožurnálu mluvilo o okolnostech prorůstání organizovaného zločinu do politiky a státní správy. Hostem moderátorky Lucie Výborné byl investigativní novinář Jaroslav Kmenta, který se vyjádřil i k projednávané novele zakazující zveřejňování policejních odposlechů: "Je to snaha politiků zamést za sebou svou nepěknou minulost." Ve čtvrtek 4. prosince bude hostem novinář Eric Best.

Co si jako specialista na mafiánské kauzy a autor desítek článků o politickém zákulisí nebo dvou knih o zavražděném kmotrovi českého podsvětí Františkovi Mrázkovi myslí o zmiňované novele trestního řádu? "Jsem přesvědčen, že je to reakce na odposlechy zveřejněné v našich novinách a v mých knížkách. Politici se bojí, a proto takhle neadekvátně reagují. Konzultovali jsme to s právníky a dospěli k názoru, že tahle jejich snaha je protiústavní. Proto pokud to podepíše i prezident, jsme rozhodnuti hnát to k vyšším instancím," říká Jaroslav Kmenta.

Existuje nějaká hranice, která by vymezila, kdy by novináři měli mít právo odposlechy zveřejňovat? Podle Jaroslava Kmenta by mělo jít o případy, u kterých selhal systém státních složek nebo soudu a kde je ve veřejném zájmu informace zveřejnit. Pokud by státní systém zasáhl a došlo k spravedlivému odčinění, pak není nic takového potřeba.

Například v případě fotbalové korupce - kauzy známé pod přízviskem "Ivánku, kamaráde", byly zveřejněny části odposlechů předčasně. "Tam jsme udělali chybu, že jsme to nenechali na soudu, ke kterému to poté dospělo," přiznává Jaroslav Kmenta, ale zároveň dodává, že v některých případech, kdy organizovaný zločin zasahuje do politiky, by se odposlechy bez zveřejnění k soudu nikdy nedostaly a zametly by se pod stůl.

"Jaký je rozdíl mezi investigativním novinářem a soukromým detektivem?" ptala se svého hosta Lucie Výborná. Jaroslav Kmenta odpověděl, že přesně neví, jak vypadá práce soukromého detektiva, protože sedmnáct let dělá jen žurnalistiku. Dokáže si ale představit, že je to skoro na stejné úrovni. Když se novinář věnuje tzv. investigativní práci, tak používá podobné metody jako policie nebo soukromé agentury. "Šťourání v různých záležitostech je nám velmi blízké."

Zajímavými informacemi nabitý rozhovor s Jaroslavem Kmentou odhalil nezasvěceným překvapivé souvislosti v aféře kolem spisu Krakatice i osobní názory zpovídaného novináře. Cítí se při své práci ohrožen? Proč a jak se zrovna on dostal k tajným odposlechům? Odpovědi na zmíněné otázky i podrobný exkurz do tuzemského podsvětí naleznete v záznamu rozhovoru.

Záznam rozhovoru s Jaroslavem Kmentou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio