Jarmila Vedralová: Zvýšení spotřební daně nesmí vést k nárůstu černého trhu s alkoholem

Může být alkohol v malé míře prospěšný? „To je věčná debata i u odborníků, záleží na individuálním přístupu,“ říká národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová, podle které žádná dávka alkoholu není bezpečná.  

„Zajímají mě škody, které alkoholické nápoje dělají,“ říká s tím, že nejde jen o zdraví člověka, ale také oblast kriminality, řízení pod vlivem alkoholických nápojů, násilí… K finančním dopadům nadměrného požívání alkoholu pak patří absence v práci nebo nižší produktivita.

V roce 2017 bylo spácháno 13,5 tisíc trestných činů pod vlivem návykových látek, z toho 80 procent pod vlivem alkoholu.
Jarmila Vedralová

Jedním z opaření k omezení spotřeby alkoholu je podle studie Institutu pro zdravotní ekonomiku jeho zdražení. To je ale podle Vedralové stále jen jedno z opatření.

„Strategie bude obsahovat trend, kam se chceme dostat, pak budou akční plány, kde budou jednotlivé aktivity, abychom si uvědomili, že je to komplex opatření,“ nastiňuje.

Zároveň nechce, aby se zvyšování daní překlopilo do situace, kdy naroste černý trh s alkoholem. „Jedna věc je, že alkoholické nápoje máme skutečně levné oproti ostatním zemím, na druhou stranu při návrhu je nutné reflektovat i ta opatření v jiných zemích,“ upozorňuje.

Moderátor Tomáš Pancíř rovněž připomíná, že u tvrdého alkoholu se z půllitru platí 57 korun. „Umím si představit zvýšení o pět, šest korun,“ uzavírá Vedralová.

Podle studie Institutu pro zdravotní ekonomiku každý rok připraví pití alkoholu českou společnost o 59 miliard korun. Rizikově v Česku pije na 900 tisíc lidí. Ve spotřebě alkoholu na obyvatele jsme podle OECD třetí za Francií a Litvou.

 

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio