Janek Kroupa

8. září 2008

V úterý byl hostem Dopoledního Radiožurnálu reportér TV Nova Janek Kroupa. Jaké okolnosti provázely přípravu a natáčení investigativní reportáže, která v těchto dnech rozhýbala českou politickou scénu? Které reakce ho překvapily nejvíce? A jak se dívá na etické rozměry své novinářské práce? Rozhovor, zaměřený především na nejaktuálnější politickou kauzu a její následky, vedla moderátorka Lucie Výborná. Ve středu 10. září bude hostem bývalý oštěpař Jan Železný.

Novinář Janek Kroupa, který odhalil stav naší politické scény tím, že poukázal na její amorálnost, přiblížil posluchačům podrobnosti kauzy poslance Moravy a přidal svůj pohled na celý problém. "Je vám líto Jana Moravy?" zněla jedna z prvních otázek moderátorky. "Ano, je to člověk, kterému se sesypal svět. V tu chvíli, když jsem ho natočil v tramvaji při konfrontaci, mi bylo hrozně trapně. Ale zase má šanci začít od nuly a může to být zajímavý začátek."

Další probírané téma nastínilo Kroupův přístup k náročnému povolání investigativního novináře. Jak se jako reportér při své práci vyrovnává s vlastními emocemi? "Pro mě to není osobní věc, a proto to příliš neprožívám. Je to jen situace, kterou je potřeba hned řešit. Horší pocity než nyní jsem ale měl, když jsem dělal případy pedofilů," uvedl Janek Kroupa. Zajímají ho následné reakce, vyvolané jeho reportážemi? "Zajímají mě, ale nenesu za ně odpovědnost. Moje práce spočívá v tom odhalit pravdu a odvysílat ji. Jak to budou potom řešit ostatní, to už je jejich věc."

Reportáž o poslanci Moravovi vzbudila četné reakce nejen všech zúčastněných, ale i nejširší veřejnosti. Které z nich nejvíce překvapily samotného autora televizní reportáže? "Mě hlavně překvapilo, že se to rozleze do takové šířky a že se k tomu teď vyjadřují úplně všichni." Sám však další vývoj kauzy nechce komentovat: "Nechci nikoho ovlivňovat ohledně toho, co si má myslet," zdůraznil Janek Kroupa. Jeho úsilí vyvarovat se manipulace vychází z faktu, že se s nějakým způsobem manipulace setkává při každé své práci. Někdy lidé manipulují z dobré vůle, s pocitem, že bojují za pravdu, ale takových případů je podle Janka Kroupy minimum. U Vlastimila Tlustého tomu tak ale nebylo. "On v reportáži nesehrál roli kladného hrdiny, ale byl součástí prostředí, které jsme se snažili zkoumat," míní Kroupa.

Janek Kroupa přiblížil posluchačům Radiožurnálu téma novinářské etiky a žurnalistické zásady, kterými se každý reportér musí řídit, zejména používá-li skrytou kameru. Osvětlil také, proč se v reportáži TV Nova zaměřil jen na poslance ODS a nyní je proto označován za "agenta ČSSD". "Netoužím po tom, být milován politiky, důležitější pro mě je, že se ta věc odvysílala a teď se o tom vede otevřená debata," doplnil Kroupa.

Záznam rozhovoru s Jankem Kroupou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio