Janek Kroupa

30. duben 2008

Hostem Daniely Karafiátové byl reportér Janek Kroupa. Bavili se o povolání novináře, který se zabývá nebezpečnými kauzami, o trendech organizovaného zločinu i o strachu, který při práci zažívá. Janek Kroupa také přiblížil rozdíly mezi českou a zahraniční investigativní žurnalistikou. Ve čtvrtek 1. května bude hostem spisovatel a fejetonista Rudolf Křesťan.

Reportér Janek Kroupa byl v šesti válkách, zabývá se těmi nejhoršími kauzami českého organizovaného zločinu. Má někdy strach? "Já mám strach pořád, ale menší mám v těch válkách než tady. Situace tady je totiž daleko méně přehledná - ve válkách je člověk na jakoukoli konfrontaci připraven a lidi i armády respektují přítomnost novinářů, ale organizovaný zločin má rád novináře méně. Jednou nebo dvakrát jsem měl ochranku a párkrát jsem se i schovával," uvedl reportér. Co vlastně žene novináře za kauzami, při kterých jde o život? "Zvědavost. Mě baví moment, kdy se střípky jednotlivých informací složí do mozaiky. Někdo luští sudoku nebo křížovky - to mě nebaví, já mám tohle," odpověděl Janek Kroupa.

Tématem rozhovoru byly také trendy ve vývoji organizovaného zločinu. "Za doby komunizmu organizovaný zločin vlastně nebyl. V totalitních režimech roli organizovaného zločinu přebírá do určité míry stát. K prvnímu zlomu došlo u nás kolem roku 1995, kdy se tady vytvořila elita organizovaného zločinu - například lidi jako byl František Mrázek. Je tady také mnoho skupin zaměřených na zahraniční organizovaný zločin, který si žije do určité míry svým životem. Většina jeho aktivit je zaměřená dovnitř - proti vlastním lidem. Například ukrajinští dělníci musí odvádět desátek někomu dalšímu. Člověka tady se to ale netýká a má tendenci nad tím zavírat oči," řekl Janek Kroupa.

Česká investigativní žurnalistika je na tom podle Janka Kroupy poměrně dobře. "Žádná zásadní událost, která se tady odehrála, nebyla opomenuta investigativními novináři. Tady je potíž, že jsou tito novináři často přeceňováni. Naše role není lidi odsuzovat, nebo kauzy dořešit. My ty kauzy máme objevit, zjistit jak to bylo a poté to zveřejnit. Pak už je na politicích, policistech, soudcích, státních zástupcích, aby se s těmi věcmi vyrovnali. Pravda je, že v zahraničí jsou trendy dlouhodobějších investigací - ty jsou ale velmi drahé a u nás si to většina médii nemůže dovolit," přiblížil Janek Kroupa.

Záznam celého rozhovoru s Jankem Kroupou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio