Jana Koubková

21. říjen 2008

Rytmus, zvukomalebnost, improvizace, hravost - tím vším je prostoupena práce dnes nejznámější české jazzové zpěvačky Jany Koubkové. Právě ona byla v úterý hostem Dopoledního Radiožurnálu. Rozhovor se nesl na vlně minulosti i budoucnosti. Jana Koubková vyprávěla o začátcích své hudební dráhy, o svých spolupracovnících i o tom, jaké projekty v současnosti připravuje. Ve středu 22. října bude hostem představitel Spejbla a Hurvínka Martin Klásek.

Své povolání zpěvačka rozhodně nezapře. Hned v úvodu rozhovoru odpověděla na otázku moderátora Vladimíra Žmolíka improvizovanou rapovou písní. A proč začala Jana Koubková psát rapové texty? Tento žánr ji zaujal hlavně proto, že je o rytmu a o rytmizované mluvě. Ale její srdce patří jazzu, kterému se věnuje už desítky let, i když ne vždy se zpíváním živila. Vyučila se elektronavíječkou a pracovala jako televizní hlasatelka, dělnice nebo manekýnka.

A jaké byly počátky její hudební kariéry? Už jako dítě navštěvovala dětský rozhlasový soubor a později prošla mnoha hudebnímu styly a různě zaměřenými vokálními skupinami, až v roce 1975 začala zpívat jazz. Dobrou školou pro ní bylo zpívání s barovými skupinami, se kterými měla možnost dostat se i do zahraničí.

Dnes zpěvačka vystupuje také na koncertech pro školy. Jak současná mládež vnímá jazz? "Naše hudba na děti působí, i když o tom nic nevědí. Často se dokonce stává, že přidáváme. Jazz pořád žije, je to hudba, která se neustále vyvíjí a propojuje se s jinými žánry jako je etno, klasika nebo rock," říká Jana Koubková.

Michal Pavlíček, Jiří Hrubeš, Eva Olmerová, Laco Deži a mnoho dalších uznávaných hudebníků figuruje v seznamu spolupracovníků Jany Koubkové. Své polední album natočila dokonce i s bývalým ministrem obrany ČR a současným vysoce postaveným úředníkem v NATO Jiřím Šedivým, se kterým procestovala kus světa.

A co nového chystá zpěvačka, která je kritiky považována za královnu českého jazzu? V pražském Švandově divadle si už brzy vyzkouší zpívat šansony. "Je to pro mě taková výzva a jsem zvědavá, co na to řeknou lidi, kteří se hrozně diví, proč chci zpívat šansony. Tak alespoň uvidí," dodává Jana Koubková.

Záznam rozhovoru s Janou Koubkovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio