Jana Hochová

6. listopad 2008

Ve čtvrtek byla hostem Dopoledního Radiožurnálu pedagožka Jana Hochová, která se specializuje na plavání miminek. Mluvilo se nejen o aktivitách, které prospívají dětem v nejútlejším věku, ale také o vlivu rodinných vztahů na duševní vývoj našich potomků i o úloze otců při výchově batolat. V pátek 7. listopadu bude hostem herečka Jana Paulová.

Na všechno je dnes potřeba mít školy, ale rodičem se člověk stává znenadání. Jak by se měl na příchod potomka připravit? Podle doktorky Jany Hochové je vhodné si ještě před narozením dítěte přečíst nejen něco o prenatálním stádiu, ale i o výchově. Později je povinností rodičů, aby vymezili dítěti jasné mantinely, které nesmí ani jedna strana překračovat.

V dnešní době vysoké rozvodovosti je důležité, aby rodiče měli společné prožitky a neodcizili se vlivem zaneprázdněnosti. Jednou z alternativ mohou být rodinné aktivity, které utuží vztahy, a navíc prospívají zdraví dítěte. Doktorka Jana Hochová potvrzuje, že v současnosti stále vzrůstá tendence aktivního zapojování otců do péče o kojence a batolata, což je viditelné i při plavání miminek. "Počet tatínků, kteří chodí plavat, se zvyšuje a my je máme docela rádi, protože třeba při potápění dětí nejsou tak úzkostliví jako maminky."

"Jak je vlastně možné, že se nemluvně může potopit, aniž by se napilo?" zajímalo moderátorku Lucii Výbornou. "Miminka mají do čtvrtého měsíce reflex zatajeného dechu, takže se umí potopit, protože automaticky zatají dech, i když jim voda jen trochu šplíchne do tváře. Potápění v tak útlém věku je ale spíš taková atrakce pro rodiče," doplňuje Jana Hochcová.

Dříve se soudilo, že i plavání miminek je způsobeno plovacím reflexem. To se ale nepotvrdilo, protože děti ve vodě reagovaly různě. Některá miminka jsou schopná se ve vodě vznášet, ale není to pravidlo, jak si mnoho rodičů nesprávně myslí. Existuje sice mnoho publikací, kde se děti na fotkách bez problému vznáší pod vodou s otevřenýma očima, to je ale zkreslený svět pečlivě připravovaných fotografií. V normálním životě je situace jiná.

Záznam rozhovoru s Janou Hochovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.