Jan Vodňanský

4. září 2008

Ve čtvrtek byl hostem Dopoledního Radiožurnálu spisovatel, textař a zpěvák Jan Vodňanský. Na jakou satiru má chuť, když sleduje současnou politiku? Co ho svého času vedlo k tomu, že se začal věnovat tvorbě pro děti? A jak mu dnes dupou králíci? To byla jen část otázek moderátorky Lucie Výborné.V pátek 5. září bude hostem herečka Hana Maciuchová.

Všestranný umělec Jan Vodňanský, držitel recesistického titulu "Dosud žijící národní poklad", díky kterému má právo postavit si ještě za svého života na vlastní náklady osobní pomník, prozradil divákům, jak vznikají jeho básně a písňové texty. Každou sebemenší inspiraci si hned zapisuje do sešitku, tak jako při cestě na dnešní rozhovor, kdy z jednoho nápadu vznikl během jízdy tramvají text, který Jan Vodňanský zarecitoval i posluchačům Dopoledního Radiožurnálu.

Vystudovaný inženýr a doktor filozofie, nyní hlavně písničkář a pedagog Jan Vodňanský, ve studiu nadšeně vzpomínal na své mládí, kdy byl notorickým návštěvníkem představení Jana Wericha a Miroslava Horníčka v obnoveném Osvobozeném divadle. "Chodil jsem na ně jednou týdně a bylo to pro mě něco jako mentální droga," říká Vodňanský. Hry Jana Wericha a Jiřího Voskovce byly pro začínajícího umělce velkou inspirací, a proto byl nesmírně rád, když se s oběma svými vzory mohl později osobně setkat.

Lucie Výborná se zajímala i o současnou písničkářovu tvorbu a o jeho nové album písní pro děti "Majda a kamarádi". Ptala se i na jeho aktuální inspirační zdroje: Přináší mu dnešní politika více námětů než ta předešlá? Podle Jana Vodňanského se za minulého režimu musely z pochopitelných důvodů názory a pohledy na realitu více šifrovat do metaforična. "A to mě baví dodnes. Nebaví mě dělat klasickou komunální satiru, která jen 'tepe' nešvary. I když bych dneska mohl přímo pojmenovávat věci, lidi i kauzy, tak to nedělám. Mám radši jinotaje, ve kterých si lidé mohou skryté poselství sami najít."

Záznam rozhovoru s Janem Vodňanský i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.