Jan Starý

Už léta se výraznou měrou podílí na záchraně dětí s poruchou krvetvorby, nádorovými onemocněními i těch, jejichž léčba vyžaduje transplantaci kostní dřeně. Profesor Jan Starý, přednosta Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, ve středu usedl ve studiu naproti Lucii Výborné, aby zodpověděl její otázky týkající se leukémie u dětských pacientů. Jak velké šance dnes vlastně mají děti trpící vážnými hematologickými potížemi na úplné uzdravení? Odpověď je nečekaná – až překvapivě vysoké.

Na dětskou kliniku do Motola nastoupil v roce 1976 a od té doby ji nikdy neopustil. Jak sám Jan Starý upozorňuje, léčba leukémie se od té doby v mnohém změnila. „Na konci 70. let jsme ročně přijímali přibližně 20 dětí, které trpěly nejběžnější formou leukémie. 18 z nich zemřelo,“ vzpomíná. „Má pravidelná cesta tak tenkrát vedla do pitevny, kde jsem asistoval při pitvách zemřelých dětí.“

Dnes je situace jiná. Z 20 dětí trpících leukémií, které do nemocnice přijdou, dokáže Jan Starý a jeho tým lékařů vyléčit 18 pacientů. „To je úžasné, v tomto ohledu jsem tedy šťastný člověk,“ usmívá se Jan Starý, přednosta Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Ani přesto, že devět z deseti dětí trpících leukémií dokáže současná lékařská věda uzdravit, není hematologické onemocnění pro děti ani v nejmenším jednoduché. „Onemocnění pro děti znamená skutečné martyrium, především pokud jde o první dva roky léčby,“ upozorňuje Jan Starý. „Šance na vyléčení však pro ně je skutečným světlem na konci tunelu.“

Jan Starý odpovídá na otázku Lucie Výborné

K výraznému nárůstu úspěšnosti léčby dětské leukémie v uplynulých letech přispěla podle Jana Starého do značné míry i zlepšující se diagnostika. Za pojmem leukémie se totiž skrývá řada různých druhů tohoto zákeřného onemocnění. Individualizovaný přístup, který současné lékařství díky úspěšnější diagnostice aplikuje, tak přináší své ovoce.

„Nevyléčíme všechny, ale dokážeme jich vyléčit čím dál tím víc,“ shrnuje Jan Starý. Domnívá se, že doba, v níž medicína dokáže vyléčit všechny dětské pacienty s leukémií, jednou přijde, nebo jde o ryzí sci-fi? V čem podle něj spočívají úskalí léčby leukémie? A na co všechno půjde výtěžek z koncertu nadace Kapka naděje, který Radiožurnál vysílá v přímém přenosu už v sobotu večer?

Záznam celého rozhovoru s Janem Starým a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio