Jan Saudek

12. prosinec 2008

V pátek navštívil Dopolední Radiožurnál Jan Saudek. Mluvilo se nejen o tom, čemu se v současnosti známý fotograf věnuje, ale i o tom, co si myslí o fotografování a fotkách obecně. "Hluboce věřím, že fotografové kradou lidem duši," tvrdí Jan Saudek. V sobotu 13. prosince bude hostem odborník přes výživu Petr Havlíček.

Slavný fotograf Jan Saudek v současnosti spoušť fotoaparátu tiskne jen málokdy, focení už totiž většinou pouze režíruje. Považuje se dnes spíše za spisovatele a za malíře. A poněkud kontroverzně tvrdí: "Co člověk neudělá do třiceti, to už neudělá nikdy." V seniorském věku už je tedy člověk odepsaný? "Víte, děvenko," odpovídá Jan Saudek moderátorce Lucii Výborné, "výkonnost jde dolů a nebudeme si namlouvat, že je člověk chytřejší."

Jedním ze způsobů, jak si ve svém věku cvičí paměť, je učení se básním. Kromě toho prý obdivuje velké verše, k čemuž dodává: "Nebude nikdy napsáno nic většího než Máchův Máj." A verše prý často a rád recituje ženám: "Víte, ony sice neposlouchají, co říkám, ale jsou u vytržení. Protože každá ženská ví, že když chlap přestane mluvit, tak odejde."

Co jej na lidech zajímá jako fotografa? "Všechno - tváře, těla, zvyky, pocity, to je vždy neopakovatelné." Fotografie oceňuje tehdy, když jsou pravdivé. A tvrdí, že nejen on, ale i obyčejní lidé poznají, kdy fotografie lže. Jak se potom vyrovnává s argumentem, že jeho fotografie jsou aranžované? "Ano, jsou, ale věřím, že tam je vidět vztah, který jsem měl ke svým dětem. Jsou to fotografie, které zobrazují lásku. Dnes už jsou trochu hořčí, trpčí."

Lucie Výborná položila Janu Saudkovi mezi desátou a jedenáctou hodinou i další otázky. Co například ženy obdivují na Janu Saudkovi? Proč se lidé sami sobě na fotografiích nelíbí? A koho by si do své chystané talkshow nikdy nepozval?

Záznam celého rozhovoru s Janem Saudkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio