Jan Rajnoch: Z přístupu Micka van Burena si můžou mladí hráči vzít příklad. Hostování v Liberci mu pomohlo

30. leden 2023

Nejvyšší domácí fotbalová soutěž za sebou má úvodní jarní kolo a hned se urodilo několik překvapivých výsledků. Na domácí půdě podlehla mistrovská Plzeň 1:2 Hradci Králové a přenechala první místo v tabulce pražské Slavii. Ta totiž deklasovala Jablonec 5:1. Slavia znovu využila domácího prostředí a na třetí Spartu má v tabulce náskok už sedm bodů. Jejich městský rival totiž také ztratil body, když v Olomouci jen remizoval 1:1. Jaké bylo první kolo po pauze?

K vítězství pražské Slavie nad Jabloncem v 17. kole Fortuna ligy notně pomohl i nizozemský útočník Mick van Buren, který na hřiště přišel až po hodině hry a o tříbodovém zisku pro Pražany rozhodl střelou zpoza vápna. Stalo se tak po čtyřech minutách, co zasáhl do zápasu, navíc o další dvě minuty později asistoval u gólu Ondřeje Lingra. 

Slavia doma zvítězila i v devátém duelu ligové sezony a třetí Spartě v tabulce odskočila na sedm bodů. Jablonečtí prohráli šesté z posledních sedmi kol a nadále jim patří barážová 14. příčka. Naopak fotbalisté Sparty ztratili dva body v Olomouci. Jak úvod jarní části hodnotili?

„Snažíme se být kompaktní a věřit cíli, který je nastolený. Pokud budeme dál pracovat tak, jako jsme pracovali během soustředění, tak nebude problém,“ řekl kapitán Pražanů Ladislav Krejčí Radiožurnálu Sport.

Olomouc navíc nebyla žádný jasný outsider, zimní pauzu strávila na čtvrtém místě tabulky, tedy těsně za Spartou.

„Olomouc se na nás připravila, ale věděli jsme, že je to dobrý tým, očekávali jsme to. Je třeba přiznat, že především v prvním poločase jsme se nedostali na úroveň, kterou očekáváme,“ upozornil trenér pražského týmu Brian Priske.

Na výborný výkon útočníka Slavie Micka van Burena upozornil ve vysílání Radiožurnálu Sport i bývalý fotbalový reprezentant Jan Rajnoch.

Hlavně klobouk dolů před ním, jak si vyhodnotil situaci, když šel do Liberce, kde upřednostnil to, že bude hrát před případným startem v evropských pohárech. Moc dobře se mu to vrátilo. Na podzim dal za Liberec osm gólů a zpátky do Slavie si přenesl skvělou formu, kterou potvrdil ihned po nástupu na hřiště. Líbí se mi, jak k tomu jako cizinec přistoupil a myslím si, že by si hodně kluků, kteří se neprosadí v nejlepších klubech, mohli vzít příklad. Mick po zápase překvapil i skvělou češtinou,“ chválil slávistického forvarda Rajnoch. 

Po úvodním kole jarní části Fortuna ligy je tak na čele tabulky pražská Slavia s jednobodovým náskokem na obhájce titulu z Plzně. Sparta na třetím místě ztrácí na odvěkého rivala už sedm bodů. Na posledním místě zůstávají Pardubice.

autoři: Radiožurnál Sport , rej
Spustit audio

Související