Když Sparta zdramatizuje souboj o titul, bude to dobře pro celou ligu, říká před startem jarní části soutěže trenér Rada

27. leden 2023, aktualizováno

Dvou a půl měsíční pauza od ligového fotbalu je minulostí. V sobotu 28. ledna se znovu rozjede Fortuna liga a v netradičně brzkém termínu odstartuje 17. kolem jarní část soutěže. Pozvání do Speciálu Radiožurnálu Sport krátce před startem nejvyšší domácí fotbalové soutěže přijali trenér Petr Rada a bývalý fotbalový reprezentant a kanonýr David Lafata. Poslechněte si, co všechno zaznělo od známých fotbalových osobností před ligovým víkendem.

Co říká David Lafata na posily vedoucího celku Fortuna ligy Viktorie Plzeň? Hodnotí příchod útočníka Matěje Vydry jako pozitivum pro kádr trenéra Michala Bílka?

„Vydryse znám, je to dobrý hráč. Plzni by se mohl hodit, protože je to tahový hráč, který může být prospěšný hlavně v brejkových situacích. Záleží na tom, jak se vyrovná s těžkým zraněním, co prodělal. Uvidí se, zda bude schopen podávat stoprocentní výkony,“ tvrdí bývalý ligový kanonýr David Lafata.

Mistrovský titul budou v nejvyšší soutěži obhajovat fotbalisté Plzně, kteří aktuálně vedou tabulku s dvoubodovým náskokem na druhou Slavii. Před rokem jim v bodové přetahované s Pražany pomohly góly Jeana-Davida Beaugela. Letos by trumfem kouče Michala Bílka mohl být zkušený reprezentant Matěj Vydra.

Zahraniční posily Sparty

Během zimní přestávky mohutně posilovala pražská Sparta, která do týmu přivedla hned několik zahraničních hráčů. Je to cesta, kterou můžou Letenští stáhnout sedmibodové manko na vedoucí Plzeň?

„Rozhodnou první tři, čtyři kola. Pokud Sparta zaboduje naplno, tak se může do boje o titul vrátit. Sparta znovu rozšířila cizineckou legii. Bylo by pro celou ligu jenom dobře, kdyby to zdramatizovala,“ říká kouč Petr Rada.

Po podzimu třetí celek prvoligové tabulky angažoval Fina Kaana Kairinena, dalšího záložníka Qazima Laciho z Albánie nebo Awera Mabila z Austrálie a zadní řady vyztužil srbský obránce Dimitrije Kamenovič.

„Ve středu zálohy má Sparta nyní velkou konkurenci. Trošku mě ale zaráží, že hráči z ciziny toho nemají za poslední dobu moc odehráno. Čeští hráči jako Karabec a Daněk tam možná budou zbyteční. Jsem zvědavý, jak to tam poskládají,“ přemýšlí bývalý útočník nejen Sparty Lafata.

Velmi žhavým tématem v momentálních klimatických podmínkách je i kondice fotbalových trávníků, na kterých se mají odehrát ligové zápasy.

Čtěte také

Kouč Vrba ve Zlíně

Do Zlína, který se chystá na záchranářské boje, během zimní pauzy přišel kouč Pavel Vrba. Překvapil tento krok zkušeného Petra Radu?

„Chce zpátky do kolotoče, nechce z toho vyskočit. Prý bude jezdit na kole, má to z Přerova kousek. Ještě mu není ani šedesát let, má před sebou velkou kariéru. Fotbal ho baví, protože vzal hned Zlín,“ myslí si o rozhodnutí Pavla Vrby kouč Rada.

Půjdou rozhodčí cestou delších nastavení, jako se to dělo během loňského světového šampionátu v Kataru?

Program 17. kola:

Sobota 15:00: Bohemians - Teplice, Slovácko - České Budějovice, Plzeň - České Budějovice

Sobota 18:00: Olomouc - Sparta

Neděle 15:00: Mladá Boleslav - Brno, Slavia - Jablonec, Liberec - Pardubice

Neděle 18:00: Zlín - Ostrava

Na všech duelech máme reportéry, kteří v pravidelném pořadu S mikrofonem za fotbalem informují posluchače Radiožurnálu Sport o aktuálním dění na tuzemských fotbalových trávnících. Poslechněte si nabitý Speciál plný zajímavých informací a užijte si s naším vysíláním následný fotbalový víkend.

autoři: Radiožurnál Sport , rej
Spustit audio

Související