Jan Hrušínský: I kočovní herci byli slavní a žilo se jim dobře

11. květen 2013

Celé generace Hrušínských psaly českou divadelní historii. Nejinak je tomu i u Jana Hrušínského, herce a principála Divadla Na Jezerce. Úspěšná současnost i slavná a mýty opředená minulost jsou zkrátka dobrým materiálem pro rozhovor. A ten poskytl Jan Hrušínský Petru Rajchertovi, když přišel do studia Radiožurnálu.

Předkové a příslušníci rodiny Jana Hrušínského působí v divadelním světě nepřetržitě od poloviny 19. století. Prvním držitelem divadelní koncese v historii rodiny našeho hosta byl jeho praprapraděd Ondřej Červíček. V té době se ještě kočkovalo. A i dlouho po tom, až do doby 1945-1946.

Osud Jana Hrušínského tak byl v podstatě předurčený. Nyní je nejen hercem, ale už i principálem Divadla Na Jezerce, režisérem a svým způsobem i divadelním historikem, alespoň co se týká rodu Hrušínských.

Čtěte také

I když asi jeho předci neměli v době kočovných divadel takový komfort, jako mají dnešní celebrity, je Jan Hrušínský přesvědčený, že už v době 19. století se jednalo o výrazné osobnosti. A prý se jim žilo dobře.

„Oni divadlo milovali, bez toho by to nemohli dělat. Hráli třicet her v měsíci a musela to být strašná práce. Myslím, že si to vůbec nedovedeme v dnešní době představit,“ říká Jan Hrušínský.

Jeho divadlo patří v současnosti k nejnavštěvovanějším v Praze. A tak se Petr Rajchert zeptal herce a principála Jan Hrušínského, jak být v životě úspěšný. Zajímá vás, jak odpověděl, poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

Záznam celého rozhovoru s Janem Hrušínským a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio