Jan Hnízdil

25. září 2008

V pátek byl hostem Dopoledního Radiožurnálu MUDr. Jan Hnízdil z Centra komplexní péče v Dobřichovicích, který posluchačům přiblížil stav současné medicíny a její napojení na farmaceutický průmysl. Prozradil také, jak mohou lidé psychikou ovlivnit vlastní fyzické zdraví a jak je důležité si o nemoci s lékařem povídat. V sobotu 27. září bude hostem houslistka Gabriela Demeterová.

Zastánce psychosomatické komplexní medicíny a alternativních způsobů léčby doktor Jan Hnízdil odhalil v rozhovoru s Lucii Výbornou svízele současného farmaceutického průmyslu. "Nikdy v historii neměla medicína tak úžasné možnosti techniky a diagnostiky, a současně nebyl nikdy trh tak zásoben obrovským množstvím vysoce účinných analgetik. Člověk by logicky očekával, že pacienti trpící bolestí budou vyléčeni. Ale opak je pravdou, pacientů je čím dál víc, a nejvíce užívanými léky jsou právě analgetika. To znamená, že tady něco nehraje," podotkl doktor Hnízdil.

Komplexní medicína je podle něj medicínou dialogu. Jde o to, povídat si s pacientem a zjistit, kde je původ jeho obtíží a ne jen automaticky předepisovat léky. Důležité je odhalit, jak pacient žije, jak pracuje, co ho trápí a jestli nepodléhá stresu. Poté je nutné zjistit, co dělá dotyčný špatně a snažit se tuto chybu odstranit tím, že se mobilizují samouzdravné schopnosti nemocného. Pochopitelně je první vyšetření doplněno důkladnou fyzickou prohlídkou, není to jenom o tom povídání. V psychosomatice jde o stav těla i o stav duše, jsou to spojité nádoby.

MUDr. Jan Hnízdil je známý svými výpady vůči dopingu ve vrcholovém sportu a kritikou klamavé reklamy na léky. Trápí ho, jak obrovský dopad má chemická medicína, která je pod tlakem celého farmaceutického komplexu, na jednotlivé pacienty. "Je to historicky největší chemický pokus na lidech. Něco takového tady ještě nebylo. Já trávím většinu času v ordinaci tím, že lidem vysazuji nebo rozmlouvám léky a snažím se jim vysvětlit, jaké mají jiné možnosti. Samozřejmě to neznamená, že odmítám všechny technické a farmakologické vymoženosti medicíny - naopak. Ale na prvním místě je snaha domluvit se s pacientem, aby vytvořil podmínky, ve kterých si tělo samo pomůže. Teprve když na to nestačí, tak je na místě použít léky a operace," uvedl Jan Hnízdil.

Záznam rozhovoru s Janem Hnízdilem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.