Jan Herčík

16. prosinec 2008

V úterý se v Dopoledním Radiožurnálu mluvilo o domácích mazlíčcích. Hostem byl veterinář Jan Herčík, který posluchačům radil ohledně kupování živého vánočního dárku. Děti by měly dostávat zvířata postupně podle náročnosti péče, jakou vyžaduje konkrétní druh: "Když se zvládnou starat o myšky, křečky a morčata, tak potom zvládnou i kočku nebo pejska." Ve středu 17. prosince bude hostem profesorka Eva Syková.

Kupovat dětem domácího mazlíčka pod stromeček by se mělo s rozumem. Soužití se zvířaty je sice učí odpovědnosti, ale bohužel se často stává, že je pro ně takový tvor jen krátkodobou hračkou nebo módním doplňkem. Dítě si musí osvojit určité návyky a naučit se o zvířátko starat. To platí i pro dospělé, kteří se někdy chovají ke zvířatům jako k věci, nebo si na nich léčí komplex méněcennosti.

Takové případy jsou naštěstí v menšině, většina lidí zvířata miluje a obzvláště oblíbení jsou u nás psi. Ne nadarmo se o Češích říká, že jsou národem pejskařů. Parky a veřejná prostranství u sídlišť jsou plná páníčků venčících své mazlíčky. "Bohužel jsme se ale ještě nenaučili po nich uklízet, takže občas, když jde člověk po chodníku, tak vidí, kolik těch psů chováme," říká Jan Herčík, který se s podivem pozastavuje i nad trendem přehnané péče o zvířecí miláčky, které jejich majitelé oblékají do módních oblečků a obojků s diamanty.

Nejen výstředními doplňky vyjadřují pejskaři svou náklonnost. Někdy se stává, že svým miláčkům i hodně dopřávají. Mají veterináři na Vánoce kvůli přežraným psům plné ordinace? Jan Herčík o svátcích léčí spíše běžná onemocnění. Zvěsti o pejscích, které majitelé krmí bramborovým salátem a cukrovím, považuje za fámy, i když je pravda, že podobný případ se občas vyskytne.

A jak to vypadá u veterináře po Vánocích? Zbavují se lidé živých dárků, které je po několika dnech přestanou bavit? Podle Jana Herčíka je tohle spíše záležitost útulků, kam se nechtěná zvířata dostávají po svátcích pravidelně. Osobně se se zvýšeným přílivem zvířecích pacientů v ordinaci nesetkává. Maximálně si lidé během volných dnů, kdy mají více času, vzpomenou, že by měli dát svého pejska očkovat nebo odčervit.

"Říká se, že se majitelé psů po čase podobají svým mazlíčkům. Je to pravda?" ptala se svého hosta moderátorka Lucie Výborná. "Hodně často to tak je, zvláště u chovatelů buldoků, což jsou většinou velmi mohutní chlapi. Někdy podobnost opravdu vidím," řekl Jan Herčík a na stejné téma přidal historku ze své ordinace.

Záznam rozhovoru s Janem Herčíkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio