Jan Chvojka z ČSSD: Ťok měl odejít už dříve, následovat by měla Nováková

Ministr dopravy Dan Ťok rezignoval na funkci. Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojky ale takové rozhodnutí mělo přijít dříve – Ťok se podle něj ve vládě trápí a není tam šťastný. „Nebyl úplně tím nejlepším ministrem dopravy,“ říká Chvojka ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Kdo by nyní měl ministerstvo dopravy vést? Podle Chvojky je na hnutí ANO, koho si do této funkce zvolí, pochybuje ale o tom, že by se ministr dopravy stal Jaroslav Faltýnek. „Věříme, že to bude člověk kompetentní,“ dodává.

Čtěte takéMinistr dopravy Ťok končí ve vládě. ‚Už nechci být v politice, s premiérem jsme se dohodli,‘ uvedl

Výměna ministrů byl také měla smysl u ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové. Ta podle Chvojky neměla šťastné momenty u několika věcí. Zmiňuje například její výroky ohledně výše plateb operátorům za datové služby, vykázání diplomatů z konference či její aktivity ve sněmovně. „Nic tam za skoro deset měsíců nepředvedla, asi je to člověk zralý na výměnu,“ vysvětluje.

A chystají nějaké změny ve vládě i sociální demokraté? „Jsem spokojen se všemi, jak pracují,“ říká s tím, že někteří jsou možná vidět více, někteří méně, to je ale v politice přirozené.  

Moderátorka Marie Bastlová v té souvislosti připomíná, že koncem března se objevily informace, že hnutí ANO tlačí na Janu Maláčovou z ČSSD kvůli špatně probíhající přípravě spuštění takzvaných e-neschopenek.

Kde vzít peníze na rodičovské příspěvky? Například zdaněním bank, navrhuje Jana Maláčová

Jana Maláčová

Cesta k dohodě o rodičovském příspěvku byla trnitá. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to říká ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Jana Maláčová, která se v souvislosti s tím nediví vlně silných reakcí.

„Resort ministerstva práce a sociálních věci je veden velmi dobře, našli jsme výrazné jméno do české politické sestavy,“ zdůrazňuje na obranu Jany Maláčové.

Ohledně navyšování rodičovského příspěvku věří, že definitivní rozhodnutí padne v řádu několika týdnů. Připomíná také, že toto téma přinesli na stůl právě sociální demokraté. „Peníze by se ve státním rozpočtu měly logicky najít… návrhů máme více,“ říká, a v té souvislosti jmenuje například digitální nebo bankovní daň.

Co říká Jan Chvojka na obsazení mediálních rad? A jak vnímá vývoj kauzy Čapí hnízdo?

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související