Jan Burian

31. prosinec 2008

Poslední den roku 2008 zavítal do Radiožurnálu hudebník, spisovatel a moderátor Jan Burian. Jak bude prožívat dnešní silvestrovskou noc? "Těším se, že se konečně vyspím. Zatímco budou kolem lítat rakety a celé město bude vybuchovat, tak já budu spát. Protože si myslím, že člověk by si měl uplynulý rok zhodnotit v klidu, když chce k něčemu dojít. Navíc bouřlivé oslavy mě moc nebaví." Prvním novoročním hostem bude expert na evropskou integraci Petr Kratochvíl.

Jan Burian je všestranným tvůrcem, který se se svými kulturními projekty již několik let pokouší ozdravit pokleslý vkus českého národa. Je autorem neotřelých písní, mnoha fejetonů a cestopisných knih o Islandu nebo Portugalsku. V neposlední řadě je také zakladatelem volného sdružení Osamělých písničkářů, které sám charakterizuje jako seskupení lidí, pro které je tvorba důležitější než publikum. "V pop-music se to dělá přesně obráceně, tam se lidem dá to, co chtějí. V tomto případě to tak není. Tento přístup vychází z lidové tradice písničkářství - prostě si něco tvoříte, a buď se někdo přidá, a nebo si hrajete sám, protože to nikoho nezajímá."

Jan Burian není jen uznávaným hudebníkem, ale i televizním moderátorem, který nedávno zčeřil poklidné vody televizní zábavy. Ve svém pořadu Burianův den žen se odvážil podívat na život žen z různorodého spektra společnosti s kritičností, která je na našich obrazovkách ojedinělá. Pořad vzbudil velké kontroverze a mnoho lidí vyčítalo jeho autorům předpojatost a neobjektivní přístup k některým aktérkám. Jan Burian k tomu dodává: "Mám pořád pocit, že se na některé věci neumíme koukat. Nejsme zvyklý se ptát na některé otázky, a proto jsou pro nás šokující."

Svůj vztah k ženám Jan Burian komentoval slovy: "Obdivuji mnohem více ženy než muže, protože si myslím, že v současné době ženy daleko více odrážejí realitu světa a dokáží se s tím světem o dost lépe vypořádat. Muže ohrožuje jejich nepotřebnost a vyčerpanost. Proto jsem udělal hudební projekt Muži jsou křehcí, kde jsem se snažil ukázat, jak jsme na tom špatně a že bychom si to měli uvědomit, abychom to mohli vylepšit."

"Stihl jste v roce 2008 udělat všechno, co jste chtěl?" ptala se svého hosta na závěr rozhovoru moderátorka Daniela Karafiátová. "Všechno se nestihne nikdy, jde o to, aby se stihlo alespoň něco.

A co se Janu Burianovi povedlo? "Povedlo se mi přežít rok s pocitem, že stojí za to žít a že život je hezkej. Důležité je neztrácet naději, věřit, že vývoj lidstva někam spěje a že to není tragický vývoj. To všechno jsou jen takové fráze, ale člověk se s tím musí trochu ztotožnit, aby měl pocit, že se náš život někam ubírá a že to není jen taková nahodilost," říká Jan Burian, který s sebou přinesl novoroční přání s mottem: "Nezahořknout, nezatrpknout, nezakysnout, nezesládnout.."

Záznam rozhovoru s Janem Burianem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio