Jan Budař

27. leden 2009

"Nikdy jsem neměl ambici prorazit v hudebním průmyslu, ale jako každý, kdo dělá písničky, jsem toužil, aby ty písně někdo chtěl poslouchat," řekl v dnešním rozhovoru s Lucií Výbornou herec, muzikant a scenárista Jan Budař, který se svou skupinou Eliščin Band natočil nové album Proměna. V rozhovoru mluvil nejen o tuzemském hudebním zákulisí, ale i o svých současných hereckých projektech a spolupráci s režisérem Vladimírem Morávkem. Ve středu 28. ledna bude hostem předseda Akademie věd ČR Václav Pačes.

"Jste výborný herec s ojedinělým citem, proč se chcete stát muzikantem hraným v rádiích?" ptal se Jana Budaře jeden z posluchačů. "Když má člověk kapelu, tak si samozřejmě přeje, aby posluchači chodili na koncerty, protože pro ně ty písně píše a hraje. Když se kapela objevuje v rádiích, tak se stává známou pro velkou řadu posluchačů, kteří pak znají písně i z nějakého jiného média, než jen z desky, kterou si musí koupit a zahrát si ji doma."

"Jak si člověk připadá, když obchází hudební dramaturgy, kteří ho s úsměvem vyhodí?" ptala se svého hosta Lucie Výborná. "Připadá si trošičku zvláštně, protože každý, kdo má kapelu, tak si přeje, aby se o ní vědělo a aby ji rádio zahrálo. Ale dramaturgové se asi bojí něčeho, co ještě nikdo nehrál. Jenže aby se to hrálo, tak by to musel nejdřív někdo pustit, a pak by se toho nebáli, ale tím, že se toho všichni bojí, tak to nikdo nezahraje. Je to taková Hlava XXII."

A proč si Jan Budař přeje mít úspěšnou kapelu, když je zároveň ceněným hercem? "Hudba je jedna z mých forem vyjadřování se o sobě, o světě a o tom, co zažívám. Hlavně mě to velice baví. Baví mě i natáčení videoklipů, protože to je skloubení obojího. Filmu, který mám velice rád i hudby, kterou taky miluju. Takže, kdyby nás slyšela nějaká kapela, která by si přála natočit videoklip, tak jsem připraven."

Jan Budař mluvil také o tom, jak se vyrovnává se svými pochybnostmi: "S pochybnostmi, které samozřejmě přicházejí s jakoukoliv prací v jakémkoliv oboru, se člověk vyrovnává tím, že poznává, odkud se berou. Já jsem třeba zjistil, že moje pochybnosti pocházejí z dětství. Když jsem si v pubertě psal písně, tak jsem měl obavu, že svým projevem nejen že nebavím, ale ještě trochu otravuju a z toho se to celé odvinulo."

Jak Jan Budař vzpomíná na své hudební a herecké začátky? Jaký další film plánuje s režisérem Vladimírem Morávkem? Proč společně natočili novou verzi jejich posledního filmu Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště? A co si myslí o trapnosti? Odpovědi na všechny otázky vyřčené v dnešním rozhovoru s Janem Budařem uslyšíte v Rádiu na přání.

Záznam rozhovoru s Janem Budařem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio