Jamie Cullum exkluzivně: Pracovat s Robbiem Williamsem bylo jako nadechnout se čerstvého vzduchu

Sinatra v teniskách. Takovou přezdívku si vysloužil britský zpěvák a multiinstrumentalista Jamie Cullum. V květnu vůbec poprvé vystoupí v Praze, už teď na konci roku ale udělal svým fanouškům radost, když vydal prodlouženou verzi svého poslední alba Taller.

Na novém albu britského zpěváka jsou i dvě vánoční písničky a jak zpěvák prozradil v exkluzivním rozhovoru pro Radiožurnál natáčeném v londýnském studiu BBC, není to vůbec náhoda:

Je pro mě zajímavé psát vánoční písničky, protože se pohybujete v jakémsi hudební vesmíru, který je co do textu velmi úzce vymezený. A zároveň můžete oprášit hudební žánr, který je po zbytek roku dost upozaděný. Neposloucháme ho, protože je staromódní. Ale jakmile nastanou Vánoce, najednou všichni poslouchají i big band, trochu swingu, nějaké šikovné změny tónin a podobně. Takže každý rok mám jednu nebo dvě vánoční písně schované v rukávu.

Takže jste vánoční typ?  

Ano určitě. Mám rád takové ty rodinné věci. A víte, mám teď malé děti. Takže se do jisté míry všechno točí kolem nich. Ale ano, mám rád Vánoce. Některé věci kolem jsou příjemné, některé mi chvílemi trochu přerůstají přes hlavu.

Je podle mě zajímavé, že jsme najednou všichni připravení poslouchat tenhle druh hudby a jeho specifický zvuk. Dobře se mi pro tuto fázi roku skládá.

Čtěte také

Letos jste vydal rovnou tři vánoční skladby, dvě na prodlouženou verzi své desky a jeden duet s Robbiem Williamsem pro jeho vánoční desku. Jaké to bylo s ním pracovat?

Když jsem letos vydával své album Taller, byl to ohromný proces, protože to bylo tak osobní. V rozhovorech jsem mnohem víc než kdy dřív mluvil o osobních věcech. Bylo to docela těžké, protože to odráželo období v mém životě, které bylo poměrně složité a to, že jsem ho překonal. Takže pracovat s Robbiem pro mě bylo jako zhluboka se nadechnout čerstvého vzduchu. Nepřipadalo mi to tak závažné. Celé natáčení s ním bylo velmi radostné, on ostatním umělcům projevuje velký respekt a byla to opravdu velká zábava s ním na písni pracovat.

Celý rozhovor si budete moci poslechnout po Novém roce v pořadu Host Radiožurnálu.

autor: Vojtěch Koval
Spustit audio

Související