Jaký je rozdíl mezi svrchně a spodně kvašenými pivy?
Rozdíl je to poměrně zásadní. Spočívá jak v typu použitých kvasnic, tak v teplotách kvašení. Zejména pivovarníci si v posledních letech oblíbili zejména svrchně kvašená piva.
Mezi spodně kvašená piva patří většina světové produkce včetně klasického českého výčepního piva a ležáků. Spodně kvašená piva se kvasí v otevřené kvasné kádi při nižších teplotách v rozmezí 10 až 12 stupňů.
Pěna z povrchu se sbírá, aby se nepropadla do piva. Pivo leží měsíc i déle, odtud také pochází označení ležák. Takto vzniká tradiční pivo, které si u nás dáme prakticky v každé hospodě.
V posledních letech ale v České republice stoupá i výstav svrchně kvašeného piva, které začaly vyrábět především malé pivovary. Jedná se buď o pšeničná piva, nebo o piva typu stout a ale běžná hlavně v Anglii.
Tato piva se kvasí za vyšší teploty, přičemž na hladině zůstává krusta podobná pekařským kvasnicím při výrobě kvásku. Vzniklé pivo je většinou sladší a má výraznější chuť. Svrchně kvašená piva jsou v oblibě i u pivovarníků, protože pivo nemusí tak dlouho ležet v kádích a výrobce má rychlejší obrat.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Mobilní síť O2 se potýká s výpadky. Volání a datové služby začínají postupně opět fungovat
-
Ludvík a Budínský z kauzy Motol zůstanou ve vazbě. Soud zamítl jejich stížnost
-
Česko v novém europarlamentu vliv spíš ztratilo, hodnotí po roce fungování europarlamentu novinářka
-
Jak přežít první tři dny po katastrofě? Mějte zásoby vody a potravin a rádio na baterky, radí příručka