Jaký je rozdíl mezi svrchně a spodně kvašenými pivy?

18. listopad 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Rozdíl je to poměrně zásadní. Spočívá jak v typu použitých kvasnic, tak v teplotách kvašení. Zejména pivovarníci si v posledních letech oblíbili zejména svrchně kvašená piva.

Mezi spodně kvašená piva patří většina světové produkce včetně klasického českého výčepního piva a ležáků. Spodně kvašená piva se kvasí v otevřené kvasné kádi při nižších teplotách v rozmezí 10 až 12 stupňů.

Pěna z povrchu se sbírá, aby se nepropadla do piva. Pivo leží měsíc i déle, odtud také pochází označení ležák. Takto vzniká tradiční pivo, které si u nás dáme prakticky v každé hospodě.

V posledních letech ale v České republice stoupá i výstav svrchně kvašeného piva, které začaly vyrábět především malé pivovary. Jedná se buď o pšeničná piva, nebo o piva typu stout a ale běžná hlavně v Anglii.

Spodně kvašené pivo typu ale

Tato piva se kvasí za vyšší teploty, přičemž na hladině zůstává krusta podobná pekařským kvasnicím při výrobě kvásku. Vzniklé pivo je většinou sladší a má výraznější chuť. Svrchně kvašená piva jsou v oblibě i u pivovarníků, protože pivo nemusí tak dlouho ležet v kádích a výrobce má rychlejší obrat.

Spustit audio