Jaké budou Vánoce na Radiožurnálu? Ohlédněte se s námi za rokem 2020

Rok, jako byl ten letošní, nepamatují ani ti nejstarší. Pandemie koronaviru ochromila společenský život i ekonomiku na celém světě. Rok 2020 ale nebyl jen o koronaviru. Na Radiožurnálu si jej připomeneme v životních příbězích konkrétních lidí, ale také skrze zajímavé kauzy i velké úspěchy třeba v oblasti kultury a sportu. A připravili jsme pro vás i dvojitou dávku rozhovorů nebo dobrodružství na kolech v kabině Tatry na cestě kolem světa.

20 tváří roku 2020

20 tváří roku 2020

Během vánočních svátků vám představíme uplynulých dvanáct měsíců prostřednictvím seriálové řady 20 tváří roku 2020, kterou vysíláme v posledních dvou týdnech vždy v časech 8.50 a 16.10.

„Chceme ukázat, že kromě koronavirové agendy se letos v Česku odehrála i celá řada pozitivních událostí, a připomenout kulturní úspěchy, historické sportovní milníky nebo hrdinné lidské osudy,“ vysvětluje šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan

Mezi 20 „tvářemi“ proto bude třeba animátorka Daria Kashcheeva, která studuje v Česku a získala letos prestižní ocenění přezdívané studentský Oscar. Sport reprezentují příběhy fotbalisty Tomáše Součka, který okouzlil anglickou Premier League, a hokejisty Davida Pastrňáka, který získal trofej pro nejlepšího střelce v zámořské NHL.

A mapujeme i osud dlouholeté zdravotní sestry Jany Březinové, které ani těžká nemoc nezabránila v tom, že se z penze vrátila pomáhat v boji proti koronavirové nákaze. Především první vlna pandemie vzedmula v zemi velkou vlnu solidarity a dobrovolníci pomáhají na mnoha místech i teď.

Čtěte také

Koncerty a sváteční rozhovory

Všem jim Radiožurnál věnoval speciální Koncerty pro jiné myšlenky, z nichž ty nejlepší zopakujeme mezi svátky. Sváteční podvečery vám tedy ve dnech 24. až 26. 12. a 28. až 31. 12. vždy od 19 hodin zpříjemní třeba Tomáš Klus, Marek Ztracený nebo skupina Chinaski.

A protože na Radiožurnálu rádi posloucháte naše rozhovory, chystáme je pro vás ve sváteční dny dokonce ve dvou premiérových časech. K tradičnímu dopolednímu Hostu Lucie Výborné ve dnech 24. až 26. 12 a 31. 12. a 1. 1. ve vysílání přibude také odpolední Host Radiožurnálu, a to krátce po 14. hodině.

A na koho se můžete těšit?

Vánočními Hosty Radiožurnálu budou kněz a přírodovědec Marek Orko Vácha, herec a výtvarník Marek Brodský, spisovatelka Ivanka Devátá, herci Kryštof Hádek a Petr Brukner nebo fotograf Petr Študent.

Nalaďte si o svátcích Radiožurnál vždy krátce po 9. a také po 14. hodině.

Štědrý den a Silvestr na Radiožurnálu

Speciální podobu budou mít na Radiožurnálu i Štědrý den a Silvestr. Ve čtvrtek 24. prosince večer připomeneme nejlepší příběhy z našeho letního seriálu Dobrodincem z přesvědčení, představíme slavné vánoční písničky nebo ukážeme Vánoce z archivu Českého rozhlasu.

Přestože posádka expedice Tatra Kolem světa 2 se pravidelně mění, někteří její členové jsou na cestě už od konce února.

Ve vysílání ale nebude chybět ani dobrodružství. Radiožurnál mediálně podporoval expedici Tatrou kolem světa 2. Osudy cestovatelů přiblíží od 23. prosince v pěti 25minutových dílech reportér Matěj Skalický. Vysíláme je vždy po zprávách v 17 hodin.

Co přinese příští rok?

Zaměříme se ale také na to, co nás čeká v roce 2021. „Očekáváme, že dopady pandemie negativně ovlivní rozpočty řady rodin, chceme jim proto nabídnout pravidelný ekonomický servis a rady, jak těžkou situaci zvládnout,“ popisuje šéfredaktor Ondřej Suchan

Reportéři Radiožurnálu taky připomenou, jaké zásadní události nás čekají – od sněmovních voleb přes sčítání lidu až třeba po odložené Letní olympijské hry v Tokiu.

autoři: Vladimír Křivka , and
Spustit audio