Jaká byla olympiáda v Tokiu? „Jiná, ale pěkná,“ říká Prskavec. „Byla krásná,“ tvrdí Krpálek

Velcí kamarádi, čeští reprezentanti a zlatí medailisté z her v Tokiu. To jsou vodní slalomář Jiří Prskavec a judista Lukáš Krpálek, kteří se právě vrátili z Japonska. „Kdyby byla ta možnost jet se podívat na nějaké sporty, tak tam bych rozhodně ještě zůstal, protože to je vždy obrovský zážitek. Bohužel vzhledem k těm omezením jsme nemohli. Měli jsme dokonce dané že do 24 hodin musíme Japonsko opustit,“ říká Lukáš Krpálek.

„Nemohli jsme opustit vesnici, jít se někam podívat, nemohli jsme ani na sportoviště. Těch omezení tam byla spousta. Na druhou stranu to pro nás byla krásná olympiáda,“ popisuje dvojnásobný olympijský medailista v judu.

Mám radost, že to takto proběhlo. Pro judisty je olympiáda v Tokiu nejvíc, protože tady vznikl náš sport. Je to můj nekrásnější sportovní zážitek.
Lukáš Krpálek

Česká výprava už má na svém kontě osm medailí. Sledovali výkony dalších českých olympioniků alespoň v televizi? „Do mého závodu jsem se bál chodit mezi lidi a sledoval jsem to na televizi v rámci našeho pokoje. Po závodech jsme fandili v klubovně a byla tam skvělá atmosféra. Byl to skvělý zážitek,“ říká vodní slalomář Jiří Prskavec. 

Lukáš Krpálek a Jiří Prskavec získali medaili ve stejný den. Co si řekli, když se potkali v olympijské vesnici? „Když jsem do vesnice přijel, tak na mě všichni čekali a překvapilo mě to. Přijel jsem asi v 11 večer a všichni si udělali čas a šli mě přivítat. S Jířou jsme na sebe skočili a řekli jsme, že je to něco úžasného,“ vzpomíná zlatý judista.

Další sportovní výzvy?

Jak hledá motivaci olympijský vítěz? „Máme letos ještě mistrovství světa. Mě ten sport pořád baví a motivace se hledá snadno. Dokud z toho budu mít radost, tak to budu dělat naplno a věřím, že ještě nějaké medaile vylovím,“ popisuje vodní slalomář Jiří Prskavec.

Pro Lukáše Krpálka je motivací hlavně další olympiáda v Paříži. „Vždy jsem si přál mít rodinu na olympijských hrách. Do Ria to nešlo, do Tokia jsme měli letenky, bohužel se posunula a potom byla bez diváků. Abych jim splnil sen, musím být v Paříži,“ říká Krpálek v Olympijském speciálu.

Jaká byla cesta z Tokia? Jak by porovnali olympiádu v Tokiu a v Riu? A jak velkou roli hraje v judu los soupeřů? Poslechněte si celý rozhovor!

Tokio den po dni
autoři: Jiří Chum , Vavřinec Hradilek , vla

Související