Jak zatočit s červotočem? Při restaurování dřevěných předmětů odborníkům pomáhá také ionizující záření

21. říjen 2019

Když dřevěné artefakty napadne červotoč, musí se zakročit. Některé relikviáře a sochy si tak čas od času musí z depozitářů, muzeí nebo kostelů odskočit k ozařovači. 

Dřevěné sošky andělů a vyřezávaný mobiliář kostelů neobdivují jen věřící, historici umění a další návštěvníci, ale má je rád i dřevokazný hmyz. A když se zavrtá příliš hluboko, přichází na řadu ionizující záření. 

Čtěte také

Jednou za čas berou umělecké artefakty k restaurátorům také pomocníci brněnského biskupství. O tom, jak to probíhá, se na vlastní oči přesvědčila i reportérka Martina Pouchlá.

Účinná a rychlá metoda

S Františkem Svobodou, který pomáhá na brněnském biskupství s péčí o umělecké artefakty, nakládáme dodávku a vyrážíme na cestu k ozařovači. Na místě všechny dřevěné předměty naskládáme na paletu a vezeme je do střežených prostor. 

Samotné ozáření trvá jen krátkou chvíli. A výsledek? Dřevění andělíčci jsou bez červotočů.

„Dřevo je velice náchylné k poškození biologickými škůdci, ti bývají ukryti hluboko v dřevě. Proto potřebujeme záření, které dřevem proniká,“ vysvětluje odborník na restaurování dřeva Radek Ryšánek.

Dřevo je velice náchylné k poškození biologickými škůdci, ti bývají ukryti hluboko v dřevě. Proto potřebujeme záření, které dřevem proniká.
Radek Ryšánek

„Je to vysoce účinné, rychlé a nezanechává to rezidua, na rozdíl od některých druhů chemického ošetření. To, co ve dřevě je, zabijete tady a teď, ale pochopitelně se do dřeva může dát nový dřevokaz nebo nová houba, nejde o prevenci.“

Ozařování má i alternativy

Umělecké předměty vozí restaurátoři do dvou komor, z nichž jedna je v Čechách a druhá na Moravě. „Tato metoda umožňuje i ošetření poměrně velkého objemu materiálu v krátkém čase, umožňuje navíc okamžitý návrat předmětů do restauračního procesu,“ upozorňuje restaurátor. 

Alternativou k ionizujícímu záření je plynování. Ve vzduchotěsném prostoru se nežádoucí hmyz udusí dusíkem nebo otráví jinými látkami. Existují také chemické insekticidy, kapalina ale nepronikne dost hluboko do materiálu. Výhodou je, že zamezí napadení hmyzem i v budoucnu.

autoři: Martina Pouchlá , als
Spustit audio

Související