Jak vypadá mapa hazardu v Česku?

30. březen 2009
Pod kůži

Česko patří mezi země, kde připadá největší počet heren na obyvatele, včetně dětí, které hrát nesmějí. A i když jim zákon tento druh vyžití zakazuje, herní automaty vidí prakticky všude; stávají se přirozenou součástí jejich života. Tím jsou také stále nebezpečnější.

Výherní hrací přístroje, rulety, loterijní terminály, zkrátka hrací automaty jsou stále dostupnější a hlavně dražší. Hraje se o docela slušné peníze, často vyšší než několik průměrných platů. Proto se hlavně menší obce snaží bránit své obyvatele před herním pokušením. Provoz heren je ale také životností jako každá jiná, brání se provozovatelé heren. Kde je rozumná mez a kde ohrožení zdraví?

Pomalu dojíždíme do centra jednoho typického okresního českého města - Loun. Je tu na náměstí všechno, co na historických náměstích bývá - za námi kostel, před námi radnice, vlevo řeznictví kromě jedné sázkové kanceláře tu nevidíme žádný symbol takzvané moderní doby, tedy hernu. Ale uvidíme.

Vědí místní, kde jsou ve městě herny? "Herna mi vůbec nic neříká. Na pivo, na fotbal se jdu podívat, ale do herny ne. Maximálně kulečník," uvedl jeden z dotázaných obyvatel a další přizvukuje, že je lepší se pobavit jiným způsobem. "Je lepší něco zkonzumovat než to tam naházet," doplnil. "Nejbližší herna je odsud asi 20 metrů," uvedl ovšem jiný obyvatel Loun, který přiznal, že do herny občas zajde, ale více peněz prodělá, než vyhraje.

Nyní už stojíme před dveřmi jedné z místních heren. Návštěvníci musí zvonit, aby se dostali do sálu. Uvnitř by na nás měl čekat majitel a vedoucí podniku Libor Kurka. "Jsme v části naší herny, kde jsou umístěny loterijní terminály, ruleta a výherní hrací přístroje. Dříve jsme tu mívali až osm výherních automatů, teď tu máme dva. Od 1. 4. tu budeme mít pouze jeden, protože ten poslední ukončujeme také, protože se vedle terminálů absolutně nehrají. A jak vidíte, přes den musí být vypnutý. I v hernách mohou být v provozu jen v určitou dobu, kterou stanovuje městský úřad," uvedl majitel herny.

Samotnému se žádný z automatů nelíbí. Nicméně doplnil, že v poslední době je populární ruleta. "Může být puštěná 24 hodin denně. V Las Pegas nebo v Americe jsem už byl i hrál a vyzkoušel jsem si to. Ale v tomto směru jsme za nimi ještě hodně daleko," přiblížil Libor Kurka s tím, že herny nemohou automaty provozovat. "Na ruletu a terminály se vztahuje zákon o loteriích, který vymezuje do jaké skupiny ruleta spadá. Abyste mohl provozovat ruletu, musíte mít složenou kauci ve výši 30 miliónů korun," upřesnil.

Nejčastějším konzumovaným nápojem v herně Libora Kurky je podle ženy za barovým pultem pivo. "O svou bezpečnost se nebojím," řekla s tím, že sice už zažila nepříjemné chvilky, ale vždy lze takové situace vyřešit. Sice není vdaná, ale svému případnému muži by rozhodně nepovolila vyrazit do herny hrát.

"Po noční sem chodím každé ráno. Po ranní obden. Já si na to vydělám. Automaty hraji tak jednou za měsíc. To je taková chuťovka," svěřil se nakonec jeden z návštěvníků lounské herny.

Ministerstvo financí udělalo Lounům kvůli automatům čáru přes rozpočet

Výdělečná ruleta, kterou si provozovatel herny musí jen pronajímat a platit za to nemalé peníze skutečnému majiteli, který má na to, aby složil bankovní záruku v desítkách miliónech korun. A naopak výherní automaty, které sice majitel vlastní, ale provozovat je smí jen v noci. A konečně: drtivá konkurence loterijních terminálů, na které se omezení nevztahují. Je to diktát velkých herních společností, svévole radnice nebo rozumná prevence?

"Zákon dává obcím dva nástroje. Vymezení prostoru, pokud bychom tuto možnost využili, tak bychom výjimečně omezili některé herny. Většina by tím byla naprosto nedotčena. Ten druhý nástroj je časový. Přijali jsme vyhlášku, kterou jsme stanovili, že čas, ve kterém se smí hrát, je pouze po 20. hodině a do 6. ranní," říká starosta Loun Jan Kerner s tím, že ve městě podstatně ubylo herních automatů, hlavně v hospodách.

"Pro městskou policii je daleko jednodušší kontrolovat, jestli mladistvý do herny vstoupil nebo nevstoupil, tam buď je nebo není, to je jednoznačně prokazatelné, než kontrolovat, jestli v restauraci, kde být smí a hraje nebo nehraje na automatu," doplnil starosta.

Prevence tedy existuje, ale radnice už neřeší, proč tedy hrací automaty musí být vypnuté přes den i v hernách. Vyhláška je děravá, vysvětluje Libor Kurka, majitel několika heren a pronajímatel herních automatů typu VHP. "Nezávisle na tom u nás ještě fungují loterijní terminály nebo IVT podle toho jaké to má označení. Ty, když to povoluje ministerstvo financí, tak mohou být v provozu pořád. To podpořilo velké firmy, které ten jiný typ automatu mohou provozovat," doplnil majitel herny.

A tak zatímco ubývá výherních automatů malých provozovatelů povolovaných radnicí, přibývá naopak terminálů s povolením ministerstva financí. Tím se lounská vyhláška míjí hodně účinkem, přiznává sám starosta Kerner. "Hrací automaty, do kterých se sází největší částky, což jsou právě loterijní terminály, vypadly z jakékoliv možnosti, aby je obce ovlivňovaly. Když jsme přijímali naší vyhlášku, zkusili jsme požádat ministerstvo financí o to, aby při povolování loterijních terminálů v Lounech respektovali naší vyhlášku. V první fázi na to přistoupili a řekli, že to udělají. Pak se asi za půl roku omluvili, že to udělat nemohou," řekl starosta.

Kasíno

A tak městská radnice má vyhlášku na mizející výherní automaty, ale nic nezmůže s rostoucím počtem loterijních terminálů. Malé firmy tedy musejí pronajímat automaty u velkých a respektovat jejich pravodla hry. "Jako provozovatelé výherních automatů musíme mít složenou kauci ve výši dvou miliónů korun. Když bychom chtěli dělat loterijní terminály, tak bychom museli mít kauci třicet až padesát miliónů," vysvětlil Libor Kurka.

Kdo na tom vydělává, je zřejmé. Kdo prodělává? Městská pokladna, která vyhláškou přišla nejméně o jeden milión korun ročně. Hospodští a malé herny, které tradiční automaty mohou provozovat jen v noci a ve finále sami hráči, tedy zákazníci, protože na hazardu se zbohatnout nedá.

"Hazard je nebezpečný jako drogy. Lidé chtějí víc a víc. Ze začátku to jsou stovkové hry, pak chtějí tisícové, desetitisícové, dneska už i statisícové výhry na IVT terminálech. Takže na tom je to postavené. Když přijdete, že vám bude stačit stovka na pivo, tak na těch automatech nikdy nevydělám. Potřebujeme hráče, kteří hrají, hrají a chtějí ty nejvyšší výhry. A nikdy ty peníze nevyhrají," dodal majitel herny.

Počet heren v Česku je na hranici únosnosti

130 tisíc heren a hracích míst. Nejvíce se jich provozuje u hranic s Německem a v metropolích Čech, Moravy i Slezska. V některých okresech nejsou naopak prakticky žádné herny. To je stav legálního hazardu na území ČR, jak ho zaznamenává Digitální mapa z dílny ministerstva financí. K jakým účelům bude sloužit?

Finanční úřad bude podle mapy hazardu vytvářet v rámci krajů síť kontrolních středisek a kontrolorů. Náměstek ministra financí Tomáš Zídek mapu takto upřesňuje: "Na základě katastru jednotlivých obcí těm obcím přiřazuje všechny typy herních zařízení, které stát povoluje. V nejbližší době bychom tam ještě přidali výherní hrací automaty, které povolují jednotlivé obce."

Při dalším využití mapy se počítá s kontrolou prostřednictvím Českého statistického úřadu a mapa má také pomoci odhalit ilegální herny, kde ke škodě státní pokladny mizí až sto miliónů korun ročně. Nejvíce stížností jde právě na vrub ministerstva financí kvůli povolování nových hracích míst, hlavně oněch loterijních terminálů.

Proto by Digitální mapa hazardu měla sloužit jako podklad k připravovanému novému loterijnímu zákonu. Dále pak je mapa sama o sobě důkazem toho, že se s hazardem u nás musí něco dělat. Náměstek Zídek připouští problémy s počtem heren.

"Počet herních zařízení v České republice v tuto chvíli začíná překračovat únosnou mez. Je to vidět z reakcí veřejnosti, reakcí obcí a měst. Proto v novém návrhu zákona chceme navrhovat zavedení licencí na počet zařízení. Licence by se vztahovaly na to, co je v tuto chvíli vydáno a dlouhodobým úkolem by bylo sledovat vývoj jednotlivých herních systémů a případně snižovat jejich počet," upřesnil náměstek.

Tím také odpověděl na jednu část otázky kolem tak diskutovaných loterijních terminálů. Podle názoru některých starostů obcí a měst vytlačují hrací automaty právě tyto terminály, které jsou ovšem dražší při pořizování, nákladnější při sázeních, ale nabízejí také větší výhry.

Tím jsou ale také nebezpečnější. Protože mohou obrat hráče o mnohem vyšší sumy. A i když se díky Digitální mapě hazardu možná nakonec počet terminálů a heren regionálně sníží, bude to trvat ještě hodně dlouho. Termín přijetí loterijního zákona je i s ohledem na pád Topolánkovy vlády v nedohlednu.

Vzhledem k lobbyistickým zájmům herního průmyslu navíc není jasné, zda by v parlamentu prošel. A i kdyby byl urychleně přijat, jeho omezující účinky budou spíše během na dlouhou trať než sprintem. I proto, že ministerstvo ve svém záměru počítá s tím, že by právo povolovat provoz hracích automatů napříště už vůbec neměly mít obce.

"Chtěli bychom přistoupit k takovému systému, že obce si na svém území stanoví, jak chtějí, aby tam byl hazard zastoupen, kde by měl být umístěn, jak by měl být regulován. V tuto chvíli je systém trochu nešťastný v tom, že obce mohou vyhláškou regulovat pouze výherní hrací automaty, ale zároveň je povolují. To je evidentně střet zájmů. Chtěli bychom tento systém změnit a udělat z toho pravidlo, které zajistí celospolečenskou kontrolu nad hazardem jako celkem," dodal Tomáš Zídek.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: vij , dkf , dst
Spustit audio

Více z pořadu