Jak poznáte v obchodech zaplavené potraviny

10. září 2002
Dobrá rada

Je po povodních, doba úklidu a také vyhazování vodou zaplavených věcí, například potravin. Teď nastal také čas, kdy budou chtít nepoctiví prodejci na zaplavených potravinách, které měli vyhodit, alespoň něco málo vydělat. Potraviny, které byly v obchodech zaplavené vodou, měly být bez výjimek zlikvidovány. Prodejny dostaly za úkol projít kompletní očistou a dezinfekcí a až po vyjádření hygienika mohou být znovu otevřeny.

Může se stát, že nějaké potraviny zbyly a nyní budou nabízeny, v lepším případě se slevou. Podle Jaroslava Škopka z České zemědělské a potravinářské inspekce v Plzni je poznáte na první pohled.

Škopek: Balená potravina má zmáčenou zašpiněnou etiketu, může být i cítit bahnem.

V západních Čechách byli zatopeni vodou i stánkoví prodejci, Kteří jsou schopni prodat všechno.

Škopek: Nic takového nebylo zatím zjištěno. Pokud by k tomu došlo a byly nabízené kontaminované potraviny, tak je nekupujte a obraťte se na potravinářskou inspekci.

Nevhodná povodňová voda se může dostat do lahví s minerálkou i s lihovinou. Ani zde neplatí, že dobrá kořalka spálí všechno.

Škopek: Na něco takového se vůbec nespoléhejte.

To samé platí i doma. Zatopená dvacetiletá whisky či slivovice za možné zdravotní potíže nestojí. Vyhoďte také všechny zatopené skleněné konzervy, marmelády, zeleninu, maso.

Škopek: Není stoprocentní záruka, že se povodňová voda nedostala pod víčko.

Plechové konzervy mohou být kontaminované na povrchu. Posuďte, zda se práce s mytím, dezinfekcí, dalším mytím a dezinfekcí vůbec vyplatí. Stejný postup platí i o lahvovém pivu. Omyjte lahev, dezinfikujte, opět omyjte a po vychlazení nalijte do čisté sklenice. V žádném případě ho nepijte přímo z láhve a na tento zvyk zapomeňte alespoň dva měsíce.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu