Jak poznáme pirátské zvukové a obrazové nosiče

7. říjen 2002
Dobrá rada

Zvukové a obrazové nosiče - kompaktní disky, DVD, video a audio kazety nepatří mezi nejlacinější výrobky. Velkým vydavatelstvím proto mnohde konkurují pirátské kopie. Najdeme je většinou na tržnicích a na jejich prodej se soustředili pracovníci České obchodní inspekce v Plzni ve spolupráci s Celní správou. Poslední kontrola, podle ředitele Václava Havlíka, předčila všechna očekávání.

Havlík: Během dvou hodin jsme měli přes 10 tisíc těchto kazet o celkové hodnotě asi 4 miliony 300 tisíc korun, byl to velký úspěch.

Pirátské nahrávky mají téměř totožný obal s originálem. Přesto je můžete velmi dobře poznat.

Havlík: Čím více je to pestré a barevné, jsou vidět stíny, tím více je to falešné. Základní barva disku je šedivá, jsou na něm potisky, čísla a značky od výrobců a fonografického průmyslu. Důležitý je i papír vložený do kazety, měl by být křídový a dobře natištěný.

Málokdy si můžete u prodejce pirátských nahrávek nosič přehrát. Většinou až doma zjistíte, že je na nosiči jiná nahrávka, není kvalitní, vypadává obraz a film nemá titulky nebo český dabing. Podezřelá je i cena.

Havlík: Čím je levnější, tím je koupě podezřelejší. Takové nahrávky nacházíme i v bazarech a oficiálních pornoshopech.

Pokud takto špatně nakoupíte, zapomeňte na reklamaci.

Havlík: Většinou se jedná o prodejce jiné národnosti, který se nepamatuje, stánek patřil někomu jinému a těžko mu dokážete, že vám disk prodal.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu