Jak pobýval Freddie Mercury v Rakousku

25. červen 2008
Zblízka

Ve Švýcarsku, přesněji v Basileji, se dnes hraje první semifinále mistrovství Evropy. Veškerá pozornost je soustředěna na fotbal a pořadatelská země se víceméně stala kulisou velkolepé fotbalové slavnosti. Navzdory tomu je ale v alpské zemi mnoho míst, která stojí za povšimnutí. Jedna z největších legend v oblasti hudby, zpěvák Freddie Mercury, strávil řadu let svého života ve švýcarském městečku Montreux na břehu ženevského jezera. No, a právě tam se vydal náš zvláštní zpravodaj na fotbalovém šampionátu Jan Šmíd.

Jan ŠMÍD:
Stojím na břehu jezera. Co je to za místo, které si Mercury tak zamiloval, že o něm mluvil jako o ráji, to si tu pořídil obrovskou vilu, anebo naopak chtěl být co nejblíže u jezera, které ho tak uklidňovalo? Dům, kde si zpěvák koupil byt, je dnes pod lešením. Opravuje se. Přesto však musíte ocenit jeho polohu. Už jenom pohled na ni přes část jezera stojí za to.

Norbert MILLER:
Byt Freddie Mercuryho byl prodán jen krátce poté, co zpěvák zemřelo. Bylo to v Londýně, jen několik dní, co se vrátil do Anglie z Montreux. Dnes se celý dům opravuje a osobně si myslím, že se interiér příliš nezměnil, protože Mercury do něj hodně investoval. Je támhle, podívejte se, vidíte hotel Exelcior, potom menší dům a nakonec ten větší, který se opravuje, to je on. Mercury bydlel v posledním patře na pravé straně, jak je ta velká terasa.

Jan ŠMÍD:
Ukazuje mi Norbert Miller, místo, kde slavný zpěvák strávil poslední měsíce svého života. V Montreux se každoročně koná v červenci jazzový festival, ale možná ještě zajímavější jsou dvoudenní vzpomínkové akce na slavného zpěváka, které letos proběhnou 5. a 6. září. Zúčastní se jí i naše skupina Queen. Freddie Mercury má v Montreux sochu přímo na břehu jezera. Její autorkou je Češka Irena Sedlecká, která žije v Londýně. A jaký byl vlastně vztah slavného zpěváka k tomuto městečku?

Norbert MILLER:
Freddie Mercury měl v Montreux byt, Queen koupili v Montreux studio, kde nahrávali své desky. Často si pronajali domek Lighthouse, který je na obalu alba Made in Haven. Je to mytické místo. Freddie to tady miloval. V Londýně sice bydlel v Garden Lodge, ale myslím, že tady byl jeho domov.

Jan ŠMÍD:
Vypráví Norbert Miller. U sochy se zastaví opravdu každý.

turista:
Jsme turisté a o tom, že tady žil, jsme se dozvěděli až v autobuse. Jeho hudbu moc neznám.

Jan ŠMÍD:
Říká tento Brit. Zastavuji skupinku mladých puberťaček. Ty ho asi znát nebudou.

osoba:
Vím jenom, že už nežije a že zpíval píseň We Are the Champions a také, že hrál na kytaru.

Jan ŠMÍD:
Přímo ve městě potkám i Češku, která se tu s manželem usadila. Věděla jsi, že tady bydlel Freddie Mercury?

osoba:
Podle sochy, no, podle sochy, ale jinak, jinak ne, ani jsem nevyhledávala kde.

Jan ŠMÍD:
Ale těch, kteří sem přijíždějí hlavně kvůli Mercurymu, je mnohem více. Dvanáct let jeho života strávil po jeho boku Peter Freestone, který dnes žije v Klatovech a napsal o Mercurym knihu. Začátkem září přijede do Montreux i on, aby si spolu s dalšími tisíci jeho příznivci připomněli tohoto jedinečného zpěváka. Chybět nebude samozřejmě ani Norbert Miller, který mně tak ochotně ukázal místa spojená s Mercurym.

Norbert MILLER:
Když mi vyprávěl, jak na sklonku života ve chvíli, kdy věděl, jak je nemocný, točil Mercury v Montreux studio poslední album, měl slzy v očích. A zaposloucháteli se do textu některých písní, dokážete si jistě představit, v jakém byl asi Mercury rozpoložení.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jšm
Spustit audio