Jak pečovat o lyže

28. listopad 2001
Dobrá rada

První, o co je třeba u vašich sjezdových lyží pečovat, jsou hrany a skluznice. Podle Davida Soldáta z firmy David sport Harrachov právě hrany nejvíc prozradí, jak dobře byly vaše lyže uloženy.

David Soldát: Pokud byly přes léto uloženy dobře, tak nemají zrezlé hrany a stačí je namazat. Pokud jsou orezlé, tak je dobré donést lyži do servisu, aby se to na stroji zase dalo do pořádku.

V takovém případě je třeba vyhledat kvalitní servis, kde vaše lyže znovu vyléčí. Při jeho výběru je dobré se ptát na technologické vybavení, nechat si ukázat repasovanou lyži, anebo zjistit reference od dobrých známých. Určitým standardem kvality je vlastnictví strojů, které mohou brousit hrany i skluznice jak kotouči se smirkovým plátnem, tak se speciálními brusnými kameny.

David Soldát: Pokud jsou na skluznicích větší rýhy od kamenů, tak se dělají výseky, kde se vysekne celý kus skluznice a vlepí se tam kus nové skluznice. To se potom znovu přebrousí, nejlépe přes kámen, a lyže vypadá jako nová.

Důležitou pozornost před tím, než se v nové sezóně postavíte znovu na lyže, si zaslouží vázání.

David Soldát: Tam stačí promazat silikonovým olejem. Pokud má vázání dobře udělanou montáž, pokud má nastavené vypínací síly a pokud uživatel příliš nepřibral na váze, tak tam není co zkazit.

Zeptal jsem se i na nejčastější problémy, které mohou u servisu lyží nastat. Poznat, že práce nebyla provedena kvalitně, totiž není vůbec jednoduché.

David Soldát: Pozná se to na hraně, například když ta hrana není dobře dočištěna, potom na tu lyži stoupneme a ta nezatáčí a jede rovně.

Pak nezbývá než provedenou práci reklamovat. A ještě jedna rada na závěr. Pravidelný servis lyží vám přinese dobrý pocit při lyžování, ale také zvýší vaši bezpečnost.

autor: zva
Spustit audio

Více z pořadu