Jak bychom měli správně hubnout

7. leden 2005
Zdraví

Určitě bude dost lidí, kteří si po konci roku budou stěžovat na to, že přibrali. Není divu, o svátcích jsme mnohem více jedli, odpočívali, určitě jsme se i málo pohybovali a kila pomalu narůstala. Říkáte si, jak zhubnout, aby to příliš nebolelo? Hubnout bychom měli pomaleji, než rychle, známý je jojo efekt, kdy se po dietě často vracíme na původní váhu a ještě spíše někdy přibereme.

Jak tedy pomoci tělu, aby se zbavilo tukových tkání a spíše jsme posílili svaly? Otázka směřovala na Tamaru Starnovskou z Fóra zdravé výživy.

Starnovská: Optimální je vyvážená skladba jídelníčku v tom smyslu, abychom každý den konzumovali bílkovinné zdroje, to je maso, sýry, případně nějaké vajíčko, pokud nemáme problém s cholesterolem. Vyhneme se knedlíkům, smetanovým omáčkám, tučným pokrmům obecně, jíme dostatek zeleniny a ovoce.

V mnoha domácnostech možná ještě zbývá vánoční cukroví, štoly, které postupně dojídáme. To není nejlepší cesta k úbytku váhy, pečivo můžeme zamrazit.

Starnovská: Později, až trochu svoji hmotnost srovnáme, tak si na něm můžeme pochutnat. Rozhodně bychom se neměli snažit všechny zbytky co nejdříve zkonzumovat.

Někteří lidé pravidelně jednou týdně dodržují půst a odborníci s tím většinou souhlasí. Ale i jednodenní půst může být stresový.

Starnovská: Naše populace má dost stresových situací, tak bychom si je neměli ještě přidávat. Také je období častých virových nákaz, chřipek a není rozumné svůj organismus a imunitu oslabovat.

autor: svp