Jaderná elektrárna vydrží i náraz lehčích raket, ani jedna strana to ale nemá v úmyslu, hodnotí situaci v Záporoží jaderný fyzik

Do Rusy okupované ukrajinské jaderné elektrárny v Záporoží dorazili inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA). „Inspektoři mají omezené možnosti, pravomoci i cíle,“ komentuje Vladimír Wagner z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd. „Typy jaderných reaktorů v záporožské jaderné elektrárně jsou velice robustní zařízení. Mají odolný kontejnment, který má přežít i pád letadla,“ dodává. Poslechněte si celý rozhovor.

Dostat se na místo bylo pro inspektory náročné. Je představitelné, že by se Mezinárodní agentuře pro atomovou energii podařilo udržet v Záporoží monitorovací misi? 

Nakonec se to asi dohodne. Je ale třeba říct, že ti inspektoři mají omezené možnosti, pravomoci a také cíle. Jejich klíčové úlohy jsou zajištění bezpečnosti všech mírových jaderných provozů a zajištění podmínek a pravidel pro nešíření jaderného materiálu. Budou se soustředit na tyto věci.

Čtěte také

Okolí elektrárny je velice blízko válečné zóny. I kdyby se obě strany chovaly velice korektně, boje pochopitelně zasáhnou přinejmenším vedení elektrárny, protože vedou přímo přes linii fronty.

Ocitla se Ukrajina a Evropa – i kvůli lesnímu požáru poblíž záporožské elektrárny – krok od jaderné katastrofy, jak se vyjádřil ukrajinský prezident?

Je třeba to brát trochu s rezervou. Požáry mohou přispět k tomu, že musí vypadnout vedení a překlopit se na jiné nebo na dieslové agregáty, které tam jsou. Ale v principu to jadernou elektrárnu neohrožuje.

Na rozdíl třeba od Fukušimy, kde tsunami zničilo téměř všechnu infrastrukturu v dané oblasti a zaplavilo dieselagregáty, jaderná elektrárna na Ukrajině má personál, který má dost možností, jak zakročit a dělat všechno proto, aby k ničemu takovému nedošlo.

Před časem se objevily zprávy, že ruští vojáci údajně jadernou elektrárnu podminovali. Kdyby to byla pravda, jak vážné by to bylo riziko?

Je otázka, co a do jaké míry by podminovali. Je třeba zdůraznit, že typy jaderných reaktorů, které jsou v záporožské jaderné elektrárně, jsou naše temelínské VVER-1000, a to jsou velice robustní zařízení. Mají kontejnment, která je velice odolný, má přežít i pád letadla.

Kontejnment je ochranná betonová obálka, v podstatě betonová pevost, která je hermeticky uzavřená. Ta zajišťuje to, aby se nedostaly zničující zařízení dovnitř, ale hlavně aby se nedostala radioaktivita ven. Měla by vydržet i náraz lehčích raket.

Čtěte také

Pochopitelně žádná jaderná elektrárna není stavěná na to, aby odolala vojákům, když přijdou se zařízením a úmyslem ji zničit. Ani jedna z těch stran tohle ale opravdu nemá v úmyslu.

Kde je budoucnost jaderné energetiky?

Vždycky to bude kombinace velkých reaktorů a v budoucnu malých modulárních. Jejich největší výhoda je ta, že můžou proniknout do decentrální energetiky.

Měli bychom určitě postavit dva velké bloky v Temelíně, které nahradí čtyři v Dukovanech, a pak modulární reaktory místo tepláren, uhelných tepláren, místo malých uhelných elektráren. Ale nenahrazovat malými modulárními reaktory ty velké.

Čím se dá snížit riziko havárie jaderné elektrárny? A jak vysoké ceny energií ovlivňují přes léto odstavené jaderné elektrárny ve Francii? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , agf
Spustit audio

Související