Ivona Březinová

19. srpen 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byla v úterý spisovatelka Ivona Březinová. S moderátorkou Lucií Výbornou si povídala o tom, jak se dají v knihách pro děti a mládež zpracovat taková témata, jakými jsou například bulimie nebo drogová závislost, kam chodí pro inspiraci nebo která z reakcí dětských čtenářů ji potěšila nejvíce. Ve středu 20. srpna bude hostem kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

Ivona Březinová je maminka dvou dětí. Nabízí se proto otázka, zda své příběhy a pohádky začala psát pro své děti. "Moje děti mohou právě za to, že jsem autorkou knih pro děti a mládež. Jako dítě, vlastně už v pěti letech, jsem doma oznámila, že budu spisovatelkou, ale nikdy mě nenapadlo, že budu psát knížky pro děti. Dostala jsem se k tomu, když jsem byla na mateřské dovolené, když jsem začala psát svoji první knížku. Když byly kolem mě ty malé holky, tak mohou za to, že jsem svou první knížku začala psát pro děti a že se mi to tak zalíbilo a že jsem u toho zůstala," uvedla spisovatelka.

Ivona Březinová píše také knihy pro mládež, které se zabývají různými formami závislostí. Například Jmenuji se Ester - gamblerství. Když se řekne gamblerství, tak si většinou představíme staršího muže nebo ženu, kteří sedí před hracím automatem. Ale děti gambleři? Je jich hodně u nás? "Ono se to nezdá, ale je jich poměrně dost. Je spousta případů, kdy děti jdou za školu, ale nejdou za školu, ale do heren. Ještě závažnější problém, který jsem ještě nezpracovala, je závislost na počítačových hrách. Myslím, že to je fenomén, který narůstá a který ještě narůstat bude," doplnila Ivona Březinová.

Spisovatelka má na kontě více než 40 knížek pro různé kategorie dětí. Jezdí také na besedy, kde o problémech, o kterých píše, s dětmi diskutuje. Takto už navštívila asi 60 míst. Jaký je stav duše současného českého dítěte? "To není lehká otázka. Děti jsou pokaždé jiné, v každém okamžiku jsou jiné i v každém kraji jsou jiné. Je něco jiného v Praze, kde mají obrovský výběr možností kulturního vyžití a je něco jiného, když jedete někam do vesnice, kde takové možnosti nemají. Ale obecně, vždy mi až zatrne, protože mám pocit, že ty děti jsou dál, jsou lepší, než jsem byla já v jejich věku. Takže si myslím, že jsou úžasně nastartovaní, mají lepší povědomí o světě. Možná jsou i otevřenější, dokážou víc formulovat svoje názory, dokážou se ptát. Jediné, co možná vidím jako posun k horšímu, že jsou méně citovější. Ale neplatí to obecně," dodala Ivona Březinová.

autor: vij
Spustit audio