Ivo Jahelka

29. leden 2009

Ve čtvrtek navštívil dopolední vysílání moderátorky Lucie Výborné zpívající právník Ivo Jahelka, který se již léta kromě advokátní praxe věnuje zhudebňování soudních případů a příběhů, které napsal sám život. "Jsem takový sběratel příběhů. Jako někdo sbírá známky a nálepky, tak já sbírám příběhy z branže, anebo od lidí, kteří mi napíší," uvedl Ivo Jahelka v rozhovoru, který směřoval především k tématům hudebním a právním. V pátek 30. ledna bude hostem herečka Bára Hrzánová.

Proč podle Iva Jahelky nemají právníci v Česku dobrou pověst? "Po roce 1989 strašně přibylo advokátů. Dneska je nás deset tisíc a dříve nás bylo pět stovek, takže jsme nebyli tolik na očích. Samozřejmě přišli různí lidé a dnes je advokát veřejností vnímán jako nějaký nečestný člověk, šizuňk nebo něco takového. Dokonce někteří kolegové říkají, že mají někdy problém přiznat ve společnosti, že jsou advokáti, protože je to vnímáno pejorativně. Myslím, že to není úplně zasloužené, vždyť advokát je od toho, aby pomáhal lidem."

Ivo Jahelka se díky svým písním a televiznímu pořadu, ve kterém popularizoval znalost zákonů prostřednictvím zhudebněných soudních případů, stal známou osobností. Je to pro něj výhodné v advokátní praxi, nebo mu popularita naopak odhání klienty, kteří se obávají zveřejnění svého špinavého prádla? "Moje mediální známost je pro mě přitěžující okolnost, protože zejména na venkově je advokát vnímán jako člověk, který má být seriózní. A pokud někde dělá nějakou komedii - zpívá a hraje divadlo - tak je to trochu nevěrohodné."

Ivo Jahelka se zhudebňování příběhů z vlastní praxe vyhýbá: "Jako advokát jsem zákonem vázán povinností mlčenlivosti, takže nesmím bez souhlasu klienta o jeho kauze nic nikomu sdělovat. Musel bych si vyžádat písemný souhlas a pak se do toho teprve pustit."

V minulosti psal Ivo Jahelka například texty podle rozvodových soudních případů. Jak se podle něj s postupem času mění důvody k rozvodu? "Ať je doba jaká chce, objevuje se pořád dokola pět nebo šest rozvodových důvodů. Přibyly jen případy takzvaných zlatých vdov, na které manžel podnikatel nemá čas a ony strádají někde v satelitu. Zejména na venkově je to ale pořád to samé, takový normální folklór."

Jaký je rozdíl mezi přejetým advokátem a přejetým skunkem? Pointu vtipu o právnících, který Ivo Jahelka vyprávěl ve vysílání Dopoledního Radiožurnálu, i další pikantní soudničky z advokátské praxe, můžete slyšet v Rádiu na přání.

Záznam rozhovoru s Ivem Jahelkou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio