Iveta Radičová

4. listopad 2009

Křeslo slovenské prezidentky měla na dosah, a přestože získala přes milion hlasů, hlavou Slovenska se nakonec stal Ivan Gašparovič. "Kontakt s občany je inspirací, o čem republika je - jak občané žijí a na co myslí. Většina návrhů, které dnes do parlamentu předkládám, vznikla právě díky podobným setkáním," vzpomíná na předvolební kampaň slovenská politička Iveta Radičová, středeční host Lucie Výborné. Ve čtvrtek 5. listopadu bude hostem divadelní režisér Dušan Pařízek.

Když se dnes Iveta Radičová ohlíží za svou prezidentskou kampaní, přiznává, že i její sociologické znalosti zčásti přispěly k jejímu úspěchu. Pomáhaly jí prý hlavně průzkumy, které se vztahovaly přímo k její osobě, k jejím šancím a možnostem: "Připravovala jsem podobné dotazníky i sama. A řídila jsem se zjištěními, které přinesly."

Sociologie může být užitečný nástroj, upozorňuje Iveta Radičová - představuje totiž soubor intelektuálně-kritického vědomí o společnosti. "Jde o určitý maják, který signalizuje, kde je problém a co je třeba udělat. A jako taková může sociologie pomoci politikovi, aby nezůstal uzavřený ve slonovinové věži. Aby, uzavřen ve skleníku, neztratil kontakt s realitou a nezačal si myslet, že je vševědoucí."

Pokora a permanentní zjišťování toho, co se kolem nás děje a co je s tím třeba udělat, by podle Ivety Radičové neměla být typická pouze pro sociologii - a podobný přístup by si měli osvojit i politici.

Oko samo sebe nevidí, praví čínské přísloví - a stejně tak sebe sama nevidí ani sociolog. Překvapily tedy Ivetu Radičovou některé konkrétní výstupy, které průzkumy týkající se její osoby přinesly? A proč sama tvrdí, že se v politice ocitla vlastně náhodou? Také to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Ivetou Radičovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio