Ivan Řezáč

12. září 2009

"Woodkopf tady byl vždycky, jenom jsme o něm nevěděli," říká herec a náčelník Unie Woodkopf Ivan Řezáč. Ještě jste o této společensko-sportovní hře, které by se česky dalo říkat "dřevohlavová", ještě neslyšeli? Václav Žmolík se v sobotním dopoledním vysílání Radiožurnálu Ivana Řezáče ptal například na to, jak tato hra vznikla, kdo se jí věnuje, jaká má pravidla nebo zda je to opravdu jenom recese. V neděli 13. září bude hostem režisérka Alena Činčerová, obnovitelka Kinoatomatu.

Ivan Trojan, Lukáš Hlavica, Robert Jašków, Marek Taclík, Jan Vondráček, Tomáš Turek - ti všichni už woodkopfu propadli. "Vzniklo to mezi pražskými herci, kolegy a kamarády. Každý rok jezdíme už asi 25 let na začátku července Vltavu z Lenory do Českých Budějovic. Parta je stabilní a tvoří ji většinou absolventi DAMU," popisuje okolnosti vzniku netradiční hry Ivan Řezáč.

Unie Woodkopf vznikla v roce 2002, ale historie tohoto sportu sahá přibližně do první poloviny 90. let. Nyní má asi 120 členů a k tomu navíc řady příznivců.

Hra spočívá ve snaze dvou protivníků srazit fošnu, kterou má každý z nich umístěnu na hlavě, na zem. A jaká jsou tedy základní pravidla?

Jak říká náčelník Unie Woodkopf, jedná se v podstatě o soupeření dvou kebuláčů na kolbišti. "Kebuláč je jakýkoli člověk bez ohledu na pohlaví a věk, který se účastní klání," přibližuje herní terminologii Ivan Řezáč a pokračuje:"při něm se jeden kebuláč snaží volným dotykem své fošny srazit jeho fošnu z kebule, přičemž dovolen je pouze dotyk fošny na fošnu, fošny do fošny anebo fošny pod fošnu."

Fošna má v pravidlech přesně stanovené rozměry a hmotnost tři až čtyři kilogramy. "Je přípustná jakákoliv úprava fošny, to znamená lakování, nástřiky,... s výjimkou tzv. headfleku, což je místo, kde se fošna dotýká kebule," vysvětluje Ivan Řezáč. Stejně tak je zakázána jakákoli úprava hlavy, i když z herní praxe už vyplynulo, že drobnou výhodu mají hráči s řidším vlasovým porostem.

"Prohrává ten kebuláč, jehož fošna se první dotkne země," uzavírá Ivan Řezáč. Zástupci Unie by rádi prosadili zařazení tohoto sportu mezi olympijské disciplíny. Zatím se však ve woodkopfu konají "pouze" mistrovství světa, jehož další ročník proběhne tuto neděli na pražské Ladronce.

Ivan Řezáč v rozhovoru také přiblížil, jak bude mistrovství světa probíhat, kdo se jej může zúčastnit nebo kdo je favoritem na mistrovský titul. Václav Žmolík se však Ivana Řezáče zeptal také na jeho současné herecké projekty, na to, co pro něj znamená nejvyšší herecké ocenění v Česku - cena Thálie, jejímž je držitelem, nebo proč jej není tolik vidět v televizi a filmu.

Záznam celého rozhovoru s Ivanem Řezáčem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: mmk
Spustit audio