Ivan Pospíchal

12. březen 2009

U příležitosti 10. výročí vstupu České republiky do NATO navštívil studio podplukovník Ivan Pospíchal. Minulý rok byl velitelem speciálního týmu, který přímo v Afghánistánu cvičil tamní vojenské piloty. Nejen o svých zkušenostech ze zahraniční mise, ale i o tom, jak se během desetiletého členství v Severoatlantické alianci změnila česká armáda mluvil s moderátorkou Danielou Karafiátovou.V pátek 13. března bude hostem novinář a pedagog Miloš Čermák.

12. března 1999 se Česká republika připojila k NATO. Desetileté členství přišel v letecké uniformě do studia zhodnotit pilot Ivan Pospíchal. Jak se podle něj změnila česká armáda? "Možnost spolupráce, nasazení v misích a vojenský život - to vše se změnilo. Dneska každý z vojáků musí počítat s tím, že bude vyslán do nějaké mise a bude působit v zahraničí. Mně osobně přineslo členství v NATO rozšíření profesionálního obzoru: absolvoval jsem mnoho kurzů v zahraničí, účastnil jsem se celé řady cvičení. Obecně si myslím, že dnes je profesionální růst pilota na úplně jiné úrovni, než byl kdysi."

"Útok na jednoho je útokem na všechny", tak se dá shrnout hlavní motto Severoatlantické aliance. Můžeme být proto klidní a věřit našim spojencům? Podle Ivana Pospíchala nemůžeme zůstat klidní, pokud naši vojáci působí v zahraničí a bojují proti teroristům, ale nasazením našich vojáků v misích předcházíme tomu, aby bylo takové nebezpečí u nás doma.

V roce 2008 vedl Ivan Pospíchal misi v Afghánistánu. Moderátorku Danielu Karafiátovou zajímalo, jak se pro takovou misi vybírají vojáci: "Před misí probíhají zdravotní vyšetření, kde se kontroluje, jestli je člověk vůbec schopen misi zvládnout. Následuje teoretická a praktická příprava. Konkrétní výběr pro plnění úkolů v Afghánistánu je u nás dobrovolný. Zájemců je dostatek, takže s postavením mise jsme neměli žádný problém."

Ivan Pospíchal mluvil i o tom, co obnášela příprava na afghánskou misi. Samozřejmě probíhá teoretická příprava, kde se člověk musí seznámit s tamější kulturou, s mezinárodním právem, ale i s národnostmi a menšinami, které tam žijí, také s prostředím a krajinou. Praktická příprava probíhá ve vojenských prostorech, kde je člověk trénován na použití zbraní."

Jaké dojmy si Ivan Pospíchal přivezl z Afghánistánu? Jak na něj působili místní vojáci, kteří se zapojili do výcviku pilotů? "Samozřejmě mají jinou mentalitu, která vychází z náboženství. Třeba pracovní dobu kolikrát zahajovali modlitbou nebo přes poledne vytáhli koberce a začali se modlit. Takové věci jsme museli akceptovat a přizpůsobit tomu výukové hodiny. Také jsme si museli zvyknout, že v jejich vnímání čas nehraje žádnou roli, že mají na všechno dost času a spěch pro ně neexistuje. Jednání s nimi bylo prostě úplně jiné než u nás."

Více informací o české armádě a zahraniční misi v Afghánistánu pohledem podplukovníka Ivana Pospíchala naleznete v Rádiu na přání.

Záznam rozhovoru s Ivanem Pospíchalem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio