Ivan Mládek

6. březen 2008

Čtvrtečním hostem byl hudebník Ivan Mládek. Čím si vysvětluje nevídaný nárůst obliby svých písniček v Polsku? Které země ještě plánuje se svým Banjo bandem dobýt? A zda-li si najde čas na malování obrazů? I na to se muzikanta, baviče a vynálezce ptala moderátorka Lucie Výborná.Pátečním Hostem Radiožurnálu bude publicista Jan Petránek.

Začátek rozhovoru nešel věnovat ničemu jinému, než nevídanému lednovému úspěchu Ivana Mládka v Polsku. "Lidi tam na to nebyli připravený. Proto ten humbuk. Tady, když přišel Jóžin z bažin, tak už jsme měli prodaných 200 tisíc desek s jinými písničkami. Češi už byli na ty naše voloviny zvyklí," vysvětlil se smíchem Ivan Mládek.

Co následovalo po úspěchu internetové verze Jóžina z Bažin? "Museli jsem si rychle nechat přeložit texty k dalším písničkám, přeložit si do polštiny i naše scénky a vtipy," vyjmenovával Ivan Mládek. Výsledkem je nová březnová deska, na které nahráno i šest písniček polštině.

"V Polsku se snaží, aby měly věci hlavu a patu. Spíš tam letí takový ten politický kabaret, satirický kabaret. Oni tam nejsou zvyklí na takovýhle úplný voloviny," vysvětloval Mládek ve vysílání Radiožurnálu úspěch české písničky na polském trhu. "Děláme humor pro humor, legraci. Velké myšlenky a jinotaje v našich písničkách opravdu nenajdete," vysvětloval rozdílnost tvorby v obou zemích Ivan Mládek.

Na úspěchu právě Jóžina z bažin se, podle Mládka, podílelo několik faktorů. "Určitě za to může jednak ta vlezlá melodie, pak asi i ten naivní text, a samozřejmě tanec Ivo Pešáka," vyjmenovával s úsměvem Ivan Mládek.

Smějí se Poláci tomu samému jako Češi? "Smějí se na stejných místech," odpověděl Lucii Výborné Ivan Mládek. "Jen při prvním koncertu se nám stalo, že asi na třech místech bylo ticho. Pak jsme zjistili, že byl špatný překlad," vysvětlil Mládek.

V rozhovoru s Lucií Výbornou došlo i na spolupráci se Zdeňkem Svěrákem. S Mládkem se prý seznámili již v sedmdesátých letech. "Oslovil jsem ho původně kvůli mluvenému slovu do našich scének," vzpomínal ve vysílání Mládek. "Na tom jsme se sice nedohodli, ale naopak vzniklo několik nezapomenutelných a krásných textů jako Láďa jede lodí, Švagr má bagr, Mravenci v kredenci, Švadlenka Madlenka a mnoho dalších," dodal Mládek. Svěrákovy písničky prý dodnes rád zpívá. Některé z nich proto vybral i na svou novou polskou desku.

Záznam celého rozhovoru s Ivanem Mládkem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: jpt
Spustit audio