Ivan Lendl

5. listopad 2010

V pátek navštívil studio Radiožurnálu nejlepší tenista československé historie Ivan Lendl. Přestože už dlouhé roky žije v USA, do Česka se prý vždycky rád vrací. „Tady jsem se narodil a narostl, a i když momentálně žiju v Americe, může se to i změnit,“ poznamenává v rozhovoru s Tomášem Pancířem.

Důvodem, proč se tentokrát Ivan Lendl do staré vlasti vrátil, je ostravská tenisová exhibice. Jeho duel s Björnem Borgem bude jejím zlatým hřebem. A není divu – Ivan Lendl má za sebou ve své kariéře celou řadu úspěchů, které jen málokterý tenista v historii napodobil. V roce 1980 pomohl k vítězství ČSSR v Davis Cupu, vyhrál osm grandslamových titulů ve dvouhře a probojoval se celkem do 19 grandslamových finále, což je dosud rekord mezi muži.

Jeho kariéra zřejmě mohla být ještě zářivější, jak však sám Lendl poznamenává, zasáhly do ní politické okolnosti. „Sám si sem tam říkám, že kdyby to u nás vypadalo třeba tak jako v Německu, začal bych hrát určitě dřív. Nevím však, jak by to pokračovalo dál, a to už se nikdy nedozvíme.“

Na komunistickou stranu nechce nadávat, přesto přiznává: „Nikdy jsem je neměl rád a ani mít rád nebudu. Proto jsem vděčný za to, jak dopadly volby v USA. Sice jsem doufal, že se nám podaří získat i Senát, ale i takhle jsem spokojený.“ Znamená to snad, že Ivan Lendl Baracka Obamu považuje za komunistu? Ne přímo: „Považuju ho spíše za socialistu, což je o něco málo lepší.“

Jak je vidět, Ivana Lendla nenechává chladným nejen tenis, ale ani politika. Sleduje tu tuzemskou? A jak na něj zapůsobily výsledky posledních voleb? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru. Tomáš Pancíř se však svého hosta zeptal i na to, zda jej nemrzí, že o něm někteří sportovní novináři píšou jako o tenistovi, který neměl talent, a na mnoho dalšího.

Záznam celého rozhovoru s Ivanem Lendlem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio