Ivan Hoffman

22. leden 2010

Hostem Radiožurnálu byl v pátek komentátor Ivan Hoffman, který neváhal vyjádřit svůj názor na letošní supervolební rok a současnou politickou scénu, porovnal profesi komentátora s prací píšícího novináře a zmínil zpětnou vazbu, které se mu dostává od posluchačů a čtenářů. V sobotu 23. ledna bude hostem reportér Radiožurnálu na letošní rallye Dakar Jan Říha.

Co čekat od roku plného voleb? "Bude se samozřejmě slibovat," potvrzuje předvolební kolorit Ivan Hoffman. Za nejhorší považuje fakt, že politici si uvědomují nezájem lidí o programy. "Politika se stává soutěží postav a ne myšlenek, což je vážný problém," varuje.

Po revoluci se věřilo ve výhody pluralitního systému, který by mohl umožnit soutěž myšlenek. Jenže právě kvůli tomuto systému není po každých volbách znám jasný vítěz, který by nesl odpovědnost za rozhodnutí a vládu. "Jde o kontraproduktivní systém, protože se k moci dostává stejná parta lidí, která nepřináší nové myšlenky," popisuje nevýhody našeho volebního systému.

"Politici nás nejprve inspirovali, poté zlobili a dnes nám začínají být na obtíž," konstatuje Ivan Hoffman nepříliš pozitivně. Podle něj stále častěji zjišťujeme, že s postupující globalizací se moc přenáší na nevolené elity. "Politikům už není za co děkovat," domnívá se.

Ivan Hoffman měl příležitost vyzkoušet si práci s mluveným slovem i textem. "Psaná věta může být delší a nemusí být tak úderná. Čtenář se totiž může k textu vrátit," porovnává a zdůrazňuje, že při poslechu rádia bývají lidé netrpělivý a po relativně delším časovém úseku přestávají vnímat.

Práce komentátora se podle Ivana Hoffmana odvíjí od přemýšlení o stavu světa, které je třeba dát stručnou podobu. "Novinář přemýšlí nahlas a neměl by svůj názor nutit, ale nabídnout ho," vysvětluje.

Jak Ivan Hoffman vidí možnou změnu politické situace a kdy by měla přijít? Dostává se mu zpětné vazby od čtenářů a posluchačů? Odpovědi i na tyto otázky se dozvíte po poslechu záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Ivanem Hoffmanem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.