Interaktivní mapa zaznamenává příběhy lidí, kteří zahynuli během invaze vojsk Varšavské smlouvy

21. srpen 2019

Nový interaktivní projekt historiků z Ústavu pro studium totalitních režimů zobrazuje, kde a za jakých okolností zahynuli lidé v souvislosti s invazí vojsk varšavské smlouvy od srpna 1968 do srpna 1969. Historik Milan Bárta vysvětluje, jak vznikla i jak funguje.

Interaktivní mapa vznikla jako výsledek dlouholetého výzkumu historiků z ÚSTR a z Vojenského historického ústavu, kde se dlouhodobě věnují obětem okupačních vojsk od roku ’68 do roku ’91. 

Čtěte také

„Mapa primárně cílí na studenty škol, ale také na zájemce o soudobé dějiny. Její výhodou oproti tištěné publikací je možnost filtrovat údaje, které by se jinak hledaly obtížně: demografické údaje, způsob a okolnosti usmrcení nebo datum, kdy došlo k úmrtí,“ vysvětluje historik. 

Historici mapu vytvořili na základě studia dobových historických materiálů, které vznikly při vyšetřování příčin úmrtí. Ty doplňují výpovědi pamětníků. V některých případech se přesto nepodařilo dohledat bližší okolnosti úmrtí. 

„Dohledali a zaznamenali jsme sto čtyřicet osm příběhů usmrcení lidí. Číslo statisticky kolísá, nejvíc jich zahynulo kolem 21. srpna 1968, a jak se vzdalujeme od vpádu, počet obětí se zmenšuje,“ doplňuje Milan Bárta. 

Mapu si můžete prohlédnout na webové adrese Oběti okupace

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio