Informace o nerozhodnosti Pirátů se ukázaly jako liché, komentuje výsledky pirátského fóra předseda Ivan Bartoš

16. listopad 2021

Jasnou většinou hlasů dali členové Pirátské strany najevo, že podporují vstup Pirátů do chystané vlády. Pro znění koaliční smlouvy bylo 82 procent hlasujících. „Podařilo se vyjednat dobré podmínky. A členové strany vyhodnotili nabídku jako dobrou,“ komentuje výsledek hlasování předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. „Očekávání bylo napjaté. Na Ivana Bartoše ve vládě se těším a jsem rád, že tam bude,“ dodává předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se netváří překvapeně. Povolební vyjednávání podle něj probíhala v souladu s povolební strategií.

V podstatě celý týden probíhala intenzivní debata a prezentace. Členové Pirátské strany vyhodnotili platformu koaliční smlouvy a priority, které chceme realizovat ve vládě v souladu se sliby, které jsme dali voličům,“ shrnuje. Ukázalo se, že informace a senzace o nerozhodnosti Pirátů, které jsem musel celý týden komentovat v médiích, se ukázaly jako liché.“

Klíčovým faktorem pro jednání o obsazování pozic ve vládě je podle Bartoše pro Piráty klouzavý mandát. Pro mě je důležitá koaliční smlouva a program, který jasně říkal o schválení klouzavého mandátu jako podmínky. Více lidí ve straně bylo přesvědčeno, že bychom měli mít více poslanců z vyvolené čtyřky a i další ministry,“ doplňuje předseda Pirátů a potvrzuje, že jeho jméno bude v nové vládě určitě figurovat.

„Aby celostátní lídr a kandidát koalice nebyl ve vládě, by nedávalo smysl ani voličům, kteří volili pirátské osobnosti,“ konstatuje Ivan Bartoš. „S Jakubem Michálkem jsem se domluvil, že on povede poslanecký klub a pozici v legislativní radě vlády budeme teprve obsazovat.“

Největší rozkol zažehnán

Pro jejich koaličního partnera, hnutí STAN, však výsledek hlasování tak jednoznačný nebyl. Podle jeho předsedy bylo čekání napínavé. Přesto mezi ně nevneslo nedůvěru.

Koalicí zůstáváme pro celé volební období.
Vít Rakušan, předseda hnutí STAN

Systém rozhodování u Pirátů je originální, ale jsme na tento proces zvyklí. Neočekávám, že o každém vládním hlasování proběhne celostátní referendum. Že se někdy čeká o něco déle, je skutečnost, se kterou umíme žít,“ řekl Rakušan.

Koalici ještě čeká vyjasnění ohledně povolební analýzy Pirátů, která vyčítala Starostům vyzývání ke kroužkování. Obě strany se zatím soustředí na vyjednávání o vládě, nicméně k rozkolu se chtějí vrátit.

„Až dotáhneme vládní projekt, interně si vyříkáme věci plynoucí z jejich i naší anylýzy. Koalicí zůstáváme pro celé volební období. Když Piráti vstoupili do vlády, odpadl největší možný problém: že jedno hnutí odhlasuje vstup a druhé nikoli,“ upřesnil Rakušan.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související