Imunoterapie dává novou naději lidem s rakovinou. V Česku se léčí první pacienti

28. červen 2015

Může to být největší pokrok v léčbě rakoviny za poslední desetiletí. Takzvaná imunoterapie vykazuje v boji proti onkologickým onemocněním zatím velmi nadějné výsledky. Nový způsob využívá ke zničení zhoubných nádorů vlastní imunitní systém člověka. A zabírá i v případech, kdy je rakovina už skoro v konečné fázi svého ataku. První desítky pacientů se zhoubným nádorem kůže se už v Česku imunoterapií léčí.

„Oproti cytostatické léčbě, která zabíjí nádorové buňky, ale i celou řadu množících se buněk v organismu, které by zabíjet neměla, tak imunitní systém je tímhle lékem vlastně podporován,“ vysvětlil profesor Petr Arenberger z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

„Tato léčba je zatím registrována pro maligní melanom, tedy pro jeho metastazující formu, kdy již nádor založil dceřiná ložiska v jiných orgánech než v kůži,“ dodal.

Podle něj mají zatím pacienti s imunoterapií dobré zkušenosti a takto léčených lidí bude přibývat.

„Některé preparáty se podávají pouze jednorázově, řekněme čtyři infuze po třech týdnech. Potom už se s tím končí a čeká se na odpověď imunitního systému. Jiné preparáty se podávají dlouhodobě, tam samozřejmě ten počet bude postupně narůstat,“ míní Arenberger.

Nadějná léčba, ale s limity

Za nadějnou považuje léčbu i Česká onkologická společnost. Její předseda, Jiří Vorlíček, ale upozorňuje, že zatím má své limity:

„Způsobí, že imunita těla je nabuzena přímo proti tomu nádoru. Uvidíme, vypadá to velmi nadějně. Je to ale zatím jenom na jednu diagnózu a není to na vyléčení, ale na zlepšení nemoci a prodloužení života.“

Lékaři z pražské Ligy proti rakovině mluví dokonce o přelomu v léčení nejen u zhoubného nádoru kůže, ale i ledvin, prostaty, plicních nádorů a karcinomu vaječníků. V Česku se totiž zapojují do klinických studií této metody další pacienti, třeba s rakovinou plic.

„Klinické studie probíhají třeba s rakovinou plic a dalšími nádory. U těch plic je to zatím nejdále a také tam jsou velice slibné výsledky,“ přiblížil Petr Arenberger.

Podle Ligy proti rakovině by imunoterapie mohla onkologické léčení během pěti deseti let úplně změnit. Úspěšnost léčby se v Česku registruje od roku 1977. Jan Boček z týmu datových žurnalistů Českého rozhlasu informuje, že u melanomu se od 70. let stále zvyšuje.

„Ročně bylo diagnostikováno pár stovek případů a účinnost léčby byla kolem 70 procent. V posledních letech je kolem 80 procent,“ říká. "Mezi zhoubnými nádory je melanom mezi 10 procenty nejméně nebezpečných diagnóz."

Historické statistiky výskytu melanomu kůže. Zdroj dat: www.svod.cz

Nově objevená léčba má několik vedlejších účinků - třeba malátnost nebo problémy s játry. Ve srovnání s běžnou léčbou rakoviny jsou však potíže malé.

autor: lej
Spustit audio