Hudba je jediná řeč, které rozumí všichni. Zpěvák Igor Kmeťo se rozhodl přesunout do Španělska

21. červen 2024

Jeho profesionální hudební cesta započala na Slovensku v roce 2003, kdy se poprvé představil se svým debutovým singlem Bubamara. Prodalo se 60 tisíc nosičů a získal prestižní multiplatinovou desku a jeho kapela Kmeťoband se rychle stala středem zájmu fanoušků romské populární hudby. Igor Kmeťo se věnuje i své sólové kariéře, která je plná hudebních úspěchů

„V dnešní době se CDčka neprodávají, prodává se na Spotify a těchto médiích. Ale já to dělám ne proto, aby se album prodalo, ale aby neslo nějaké téma, abych tam dal sebe něco, co jsem za ty roky prožil,“ popisuje Igor Kmeťo.

Když všechno půjde podle plánu, tak bych v září nebo říjnu chtěl vydat celé album, prozrazuje hudebník Igor Kmeťo, který se před rokem rozhodl pro zásadní rozhodnutí – opustit své rodné Slovensko a přestěhovat se do Španělska.

„Říkal jsem si, že už stačilo toho spěchu, že je třeba zpomalit. Tak jsem se rozhodl, že půjdu do Španělska. Je tam hezky, moře, je mi to strašně blízké. Jednak proto, že jsou tam dobří lidé, a abych tam nabral inspiraci.

Romsko-španělské rytmy

Ačkoli ho španělský život hudebně ovlivňuje, jeho nadcházející album bude produkováno ve funky stylu. Přesto ho fascinuje myšlenka propojení moderní romské hudby se španělskými rytmy.

„Příští rok chci dělat singly, které už budou v takovém latinoamerickém rytmu, troška salsa, trošku flamenco. Teď se učím španělsky, chtěl bych španělsky mluvit i zpívat. Tak to spojím španělsko-romsky. Bude to něco nového. Romština je strašně podobná španělštině, dokonce i mentalita je romské podobná. Ve Španělsku je dobré to, že s tam nastěhovala spousta lidí z Kolumbie, Kuby, z Latinské Ameriky. A ke španělskému flamencu se přidaly další prvky.

Igor Kmeťo je pevně přesvědčen, že hudba má sílu spojovat lidi: „V lednu jsme ve Španělsku dělali Československý ples, na který přišli Romové z Německa i Anglie, domácích přišlo málo. Někteří znali moji hudbu, velmi se jim líbí, a dokonce teď v červnu budu mít ve Španělsku koncert. Hudba je jediná řeč, které rozumí všichni,“ uzavírá Igor Kmeťo.

autoři: Rena Horvátová , agf
Spustit audio