Hodonínský památník Romů získal darem obrazy malíře Viklického, vznikly v táboře

18. červen 2022

Památník holokaustu Romů a Sintů v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku získal darem obrazy malíře Viktora Viklického. Vytvořil je v táboře nucených prací, který po válce stával v místě památníku.

Za války byl na místě takzvaný cikánský tábor, později internační tábor pro německé obyvatelstvo a také tábor nucených prací. Hodonínský památník zde funguje od roku 2019.

Viktor Viklický byl jedním z vězňů tábora. Muzeu romské kultury, které je správcem památníku, obrazy Viktora Viklického věnoval výtvarník a hudebník Jiří Pravda. "Obrazy jsou pro nás velmi cenné. Mají prakticky nevyčíslitelnou historickou hodnotu, protože jsou jediným doposud známým zachycením stavu tábora v roce 1950. Žádné fotografie z tohoto období prozatím nemáme," řekl vedoucí památníku Radovan Krhovský.

Tábor měl za druhé světové války kapacitu 300 míst, přesto se v něm tísnilo ve špatných hygienických podmínkách asi 1200 lidí. Proto v místě vypukla epidemie tyfu. V noci na 22. srpna 1943 se uskutečnil velký transport 749 Romů do nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi.

zdroj: ČTK
Spustit audio