Hledání jednoduchých odpovědí

Jaký je v Americe průměrný plat? zeptal se mne nedávno jeden český turista. Na jednoduchou otázku by měla být jednoduchá odpověď, ale ona není. S průměrným platem je to vždycky ošemetné.

Mluvit o něm v případě Spojených států je jen o něco méně zavádějící než debatovat o průměrném platu v Evropské unii. Jsou obrovské rozdíly mezi jednotlivými profesemi, regiony a životními náklady v tom či onom státě.

Ano, existují sice internetové stránky odvolávající se na úctyhodné zdroje, podle kterých je průměrný měsíční plat v Americe necelé 3000 dolarů měsíčně čistého. Ale to je spíš pomyslná částka, za kterou navíc někde můžete žít relativně pohodlně, jinde vám nebude stačit na nájemné nebo na hypotéku za slušné bydlení.

Jaká je povolená rychlost automobilu v obci a na dálnici? Odpověď by měla být snazší, ale není. Obecně platí, že se v zastavěné oblasti má jezdit asi 30 mil, tedy zhruba 50 kilometrů za hodinu. Ale rozpětí je obrovské: od 15 do 45 mil, tedy asi 27-65 kilometrů za hodinu v obcích, které si to stanovují samy.

Na dálnicích to závisí na státu. Někde je oficiální limit 55 mil (tedy asi 90 kilometrů) jinde 75 mil (jinak 120 kilometrů) za hodinu. Policie obvykle toleruje rychlost o 10 mil vyšší, než je stanovený limit, ale stoprocentně se na to spoléhat nedá.

Jak říká jeden kolega s mnohaletou zkušeností: Amerika, to není země, ale kontinent. Netýká se to jen vzdáleností a rozlohy, ale také pravidel, nákladů a zvyklostí.

Zatímco Evropa v poslední době směřuje k sjednocování zákonů a nařízení, podle mnohých názorů nežádoucímu, v Americe taková tendence není znát. Na zdánlivě jednoduché otázky o životě ve Spojených státech proto nečekejte jednoduché odpovědi.

Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

autor: vpo
Spustit audio